Kris Peeters: "Permanente knip in Leien en Scheldekaaien is voorlopig geen optie"

De knip op de hoek van de Frankrijklei met de Maria-Theresialei.
Frederik Lizen De knip op de hoek van de Frankrijklei met de Maria-Theresialei.
Vicepremier en toekomstig Antwerps lijsttrekker voor CD&V Kris Peeters pleit in Antwerpen voor wijkcirculatieplannen op districtsniveau in plaats van een stadsbreed circulatieplan. Een permanente knip van de Leien en de Scheldekaaien, zoals de 'Samen'-lijst van Groen, sp.a en onafhankelijken voorstelt, ziet hij - voorlopig - niet zitten.

Peeters laat de deur voor zo'n definitieve knip, die noord-zuidverkeer in de binnenstad nagenoeg onmogelijk zou maken, wel op een kier voor de verdere toekomst. "Vooraleer zoiets nog maar overwogen kan worden, moet aan een paar voorwaarden voldaan zijn", vindt hij. "De geplande tramuitbreidingen en de grote park& rides aan de rand van de stad moeten gerealiseerd zijn, net als het Toekomstverbond, zodat het noord-zuidverkeer langs daar goed zijn weg vindt. Tot slot moet de ruimte voor de fietser vergroot worden en moeten extra fietsparkings worden aangelegd."

BELGA

Autoluwe delen

Andere delen van de stad kunnen volgens Peeters eventueel wel op korte termijn autoluw worden gemaakt, maar dat is volgens de kandidaat-burgemeester een zaak die moet worden beslist op basis van inspraak door de omwonenden en handelaars. In elk district liggen de noden bovendien anders, stelt hij. Peeters ziet daarom heil in wijkcirculatieplannen als verfijning van het stedelijke mobiliteitsplan. Zo'n wijkcirculatieplan moet sluipverkeer vermijden, het autoverkeer zich laten aanpassen aan voetgangers en fietsers, meer schoolstraten bevatten, doorgaand verkeer naar de hoofdassen afleiden en voor een optimale doorstroming van het openbaar vervoer zorgen.

Benoit De Freine11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Frans Peeters

  Zit die Peeters nu in de federale regering of in het Antwerps stadsbestuur ?.

 • Luc Peeters

  Het verkeersbeleid in Antwerpen is rampzalig, wie er echt zijn leven beu is, moet er gaan fietsen.

 • Erwin De Meyer

  Het grooooooooote licht van de huidige politici .

 • marcus bastiaensens

  Heeft hij geen dossiers op federaal niveau af te handelen? Daarvoor wordt hij met belastingsgeld betaald.

 • Paul Slider

  Peeters je bent niet verkozen en alle dagen bemoeien in een stad die niet van u is.