Kris Peeters over gelekte mail: "Ludieke actie werd verkeerd gepercipieerd"

Kris Peeters ziet niet in waarom hij zich zou moeten excuseren voor de CD&V-mail die gisteren uitlekte. "Ik vind het wel erg dat een e-mail die naar 15 mensen gestuurd is, direct uitlekt", zei de vicepremier aan Het Nieuwsblad. In 'De Zevende Dag' noemt Peeters de "ludieke" e-mail aan lokale CD&V-sympathisanten wel "wat ongelukkig geformuleerd".

In de mail wordt militanten van de christendemocraten gevraagd om dit weekend tijdens het winkelen in Antwerpen klaagberichten over de militairen te posten op Twitter of Facebook. De mail die daartoe oproept, komt van de Antwerpse CD&V-afdeling, maar is duidelijk vanuit het kabinet-Peeters aangestuurd, schreef Het Laatste Nieuws gisteren.

Het bericht deed veel stof opwaaien. De inzet van militairen is immers beslist door de federale regering waar Peeters zelf vicepremier van is. Vanaf dreigingsniveau drie kunnen para's opgetrommeld worden voor bewakingsopdrachten, maar CD&V en Open Vld zijn niet happig op het kaki in onze straten.

Vooral N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever reageerde gisteren gepikeerd op het bericht. "Deze manier van handelen heb ik nog nooit gezien. Achterbaks is eigenlijk het vriendelijkste woord dat je hiervoor kan verzinnen", klonk het bij De Wever.

N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever.
PHOTO_NEWS N-VA-voorzitter en Antwerps burgemeester Bart De Wever.

Achterbaks is eigenlijk het vriendelijkste woord dat je hiervoor kan verzinnen

Bart De Wever (N-VA)

"Storm in een glas water"

Zelf vindt het CD&V-boegbeeld niet dat hij achterbaks gehandeld heeft. Peeters noemt de heisa "een storm in een glas water" en ziet niet in waarom hij zich zou moeten verontschuldigen. "Dit is echt een goedbedoelde actie", zei hij tegenover Het Nieuwsblad.

Dat herhaalde Peeters in 'De Zevende Dag'. Hoewel hij het sturen van zulke e-mails "niet echt wijs" noemde, minimaliseerde hij de impact ervan. Volgens hem gaat het om "een ludieke actie", die "zeer goed bedoeld was" maar "verkeerd gepercipieerd". En is de actie "loyaal aan de federale regering".

De Wever en zijn partij benadrukten gisteren dat de militaire aanwezigheid zich enkel situeert rond de joodse wijk en de diamantwijk, en niet op de Meir zoals gesuggereerd wordt door CD&V. Tegenover VTM klonk het nog dat De Wever snel een onderhoud wil met Peeters. In 'De Zevende Dag' stelde Peeters dat hij al contact had met De Wever.

Dit is echt een goedbedoelde actie

Kris Peeters (CD&V)
PHOTO_NEWS