Kris Peeters maakt Israël duidelijk dat Vlaanderen zwaar tilt aan mensenrechten

Kris Peeters op gesprek bij de pro-Westerse econoom en premier van de Palestijnse autoriteit, Salam Fayyad.
BELGA Kris Peeters op gesprek bij de pro-Westerse econoom en premier van de Palestijnse autoriteit, Salam Fayyad.
Het eerste bezoek van een Vlaamse regeringsleider aan Israël en de Palestijnse gebieden was een succes. Dat is vanavond te horen bij minister-president Kris Peeters (CD&V). "Ik heb de Israëlische ministers duidelijk gemaakt dat Vlaanderen volledig achter het standpunt van Europa staat en zwaar tilt aan de schendingen van de mensenrechten", besluit hij.

Peeters maakte vandaag voor het eerst kennis met de Palestijnse gebieden. "Ik ben geschokt door de scheidingsmuur die Israël aan het optrekken is. Een angstaanjagend bouwwerk."

De delegatie reed zich in de loop van de dag vast in het web van Israëlische checkpoints. De gepantserde wagen van de minister-president werd geruime tijd onder schot gehouden alvorens de doorgang tot de Palestijnse gebieden werd verleend.

'Getto's'
"De scheidingsmuur deed me denken aan de getto's tijdens de Tweede Wereldoorlog", zegt Peeters. "Vreemd, want toen waren de Joden het slachtoffer. Aan de andere kant: wij kunnen ons ook niet inbeelden hoe het voelt als er op elk moment een bom kan ontploffen."

In zijn contacten met Israëlische ministers heeft Peeters naar eigen zeggen steeds het Europese standpunt verdedigd. De EU heeft eerder dit jaar duidelijk gemaakt dat er opnieuw onderhandelingen moeten komen en dat de schendingen van de mensenrechten in het land moeten ophouden. "Meer kan ik ook niet doen," stelt Peeters. "Ik kan toch geen ruzie beginnen maken. We moeten realistisch blijven, als de Verenigde Staten het conflict niet kunnen oplossen, zal Vlaanderen er evenmin in slagen."

 
Als de Verenigde Staten het conflict niet kunnen oplossen, zal Vlaanderen er evenmin in slagen
Kris Peeters
BELGA

Jobcreatie
Toch wil de regeringsleider zijn steentje bijdragen, vooral door investeringen in de regio. "Daarin geloof ik echt. We kunnen hoop creëren door te investeren en nieuwe jobs te scheppen. Daarom heb ik ook een delegatie van Vlaamse bedrijfsleiders meegenomen op deze politieke missie."

Kwestie Lieten
Een politieke missie die werd overschaduwd door een evenement op het thuisfront: de gelekte mail van Ingrid Lieten. "Een absoluut non-event. Heel spijtig hoe een dergelijke zaak wordt opgeblazen", zegt Peeters. "Morgen, in het Vlaams parlement, verschaf ik duidelijkheid over de stabiliteit binnen de Vlaamse regering."

BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA
BELGA