Kris Peeters laat ultraorthodoxe jood Aron Berger niet vallen, maar hij móet een hand geven aan vrouwen

Kris Peeters (CD&V) laat de ultraorthodoxe jood Aron Berger nog niet meteen vallen. Dat zegt hij aan VTM NIEUWS. Over het geven van een hand is evenwel géén discussie. Als Berger op de Antwerpse lijst wil komen, dan móet hij een hand geven aan vrouwen. Daarover zal Berger snel zelf duidelijkheid moeten scheppen. Peeters wil dat Berger morgen, tijdens een bezoek aan de joodse gemeenschap, zelf klaarheid schept over zijn visie over de gelijkheid tussen man en vrouw en afstand neemt van een aantal oude uitspraken over holebi's en gemengde scholen. Dat zei hij vanavond in Terzake. 

Gisteren raakte het nieuws bekend dat de ultraorthodoxe jood Aron Berger bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober op de negende plaats zal staan bij de Antwerpse CD&V. Het zou de eerste keer zijn dat een chassidische jood op een lijst staat in Antwerpen.

Opmerkelijk was dat Berger zei te zullen vasthouden aan zijn religieuze principes, zoals het ritueel slachten van dieren en het weigeren om een hand te geven aan andere vrouwen uit respect voor zijn eigen echtgenote. Ook doken uitspraken op van langer geleden, waarin hij bijvoorbeeld jongens en meisjes op dezelfde school "kindermishandeling" noemde.

Maar daar kwam veel kritiek op, ook van binnen de partij. Onder meer CD&V-Kamerlid Hendrik Bogaert en Hilde Crevits vinden het ongepast dat iemand op de lijst terechtkomt die de hand van vrouwen niet wil schudden. Ook Jong CD&V kwam in het verweer. De CD&V-jongeren verwachten een "duidelijke rechtzetting".

Antwerps CD&V-lijsttrekker Kris Peeters.
BELGA Antwerps CD&V-lijsttrekker Kris Peeters.

Topoverleg

Peeters had deze middag topoverleg met CD&V-voorzitter Wouter Beke. Nadien zei hij dat hij Berger niet meteen gaat laten vallen, maar dat hij wel nog aan een oplossing werkt. Zo zal Berger de hand van vrouwen moeten schudden als hij op de Antwerpse lijst terechtkomt, zei Peeters. Berger zal daarover zelf zo snel mogelijk duidelijkheid moeten scheppen. De man zei in Joods Actueel dat hij vasthoudt aan de regels van zijn geloof: hij geeft geen hand aan een vrouw omdat hij enkel fysiek contact mag maken met zijn eigen echtgenote.

Binnen de joodse gemeenschap is dat de afspraak, zei Peeters. Buiten die gemeenschap gaat hij ervan uit dat Berger de uitgestoken hand van een vrouw niet zou weigeren. Volgens Peeters moet Berger een aantal krijtlijnen aanvaarden.

"Het is aan hem om duidelijk te maken of hij zich daarin kan vinden of niet. Wij zijn voor de gelijkheid van holebi's en anderen. Ook andere uitspraken in het verleden waren ongepast, maar hij zal daar vandaag of morgen tekst en uitleg over geven."

Wat als Berger bij zijn standpunten blijft? "Dan zullen we dat bekijken, maar ik zal erover waken dat iedereen bij CD&V Antwerpen de christendemocratische waarden uitdraagt."

'Ik zal erover waken dat iedereen bij CD&V Antwerpen de christendemocratische waarden uitdraagt'

Kris Peeters

De CD&V-vicepremier benadrukte in Terzake wel dat er voor zijn partij "geen komma, geen jota" getwijfeld mag worden aan de gelijkheid tussen man en vrouw of de rechten van holebi's. 

De CD&V-lijsttrekker vindt het wel spijtig dat de positieve kant van de zaak ondergesneeuwd raakt. "Voor het eerst wil iemand uit de orthodoxe joodse gemeenschap zich politiek engageren", zei Peeters. "Wij proberen als CD&V Antwerpen een lijst samen te stellen waarop alle geloofsgemeenschappen een plaats hebben". Hij noemt Berger een "aimabel, wijs en gedreven man" die zich politiek wil engageren "en nog niet de kans kreeg om tekst en uitleg te geven. Ik betreur een beetje dat er nu al reacties zijn", zei Peeters.

Aron Berger.
Joods Actueel Aron Berger.453 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bernaerts Diane

  Een "aimabel man", Peeters? Een aimabel man die oude mensen oplicht???

 • Eddy van Dorst

  De nul heeft weer eens bewezen dat hij die titel waard is.Nu nog een medaille voor landverrader en dan is hij weer blij

 • Jacques Heirman

  De VRT moest zonodig nog eens een bash werpen naar N-VA Triestige omroep niet gewoon rood Maar bloedrood.

 • MICHELINE GEVERS

  Zij baard bevat meer onreinheid dan gelijk welke hand. Zou hij die afscheren om op de lijst van CD&V te mogen?

 • Daniël Gyssens

  Maar wat voor zever is dat nu?Als een hand schudt van een vrouw mag je bij de cd&v om voor stemmen te zorgen?Kris Peeters je komt als een hopeloos verloren gelopen kindje over.Van de Vlamingen zul je weinig stemmen krijgen.