Kris Peeters gelooft nog in loonakkoord tussen werkgevers en bonden

Minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V)
Photo News Minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V)
Als werkgevers en werknemers niet tot een loonakkoord komen, volgt totale vrijheid. Daar kunnen werknemers van zwakkere sectoren of kleinere bedrijven het slachtoffer van zijn. Dat stelt minister van Werk en Economie Kris Peeters (CD&V) in een interview met De Zondag. Toch ziet hij nog mogelijkheden.

Zoals bekend staat op 13 februari een nationale staking geprogrammeerd. De overheidsvakbonden hebben intussen aangekondigd die dag mee het werk neer te leggen. De vakbonden vinden onder meer de loonmarge van 0,8 procent te weinig.

"De staking van komende woensdag is een mislukking van het sociaal overleg, maar de vakbonden hebben de onderhandelingstafel te snel verlaten", aldus Peeters. "Ik heb dinsdag gesproken met werkgevers en werknemers, samen met de premier. Ik heb daaruit geleerd dat er nog mogelijkheden zijn. Ik hoop dat het overleg vanaf 14 februari opnieuw alle kansen krijgt."

Als de vakbonden en werkgevers niet tot een loonakkoord komen, dan moet de regering de knoop doorhakken. Dat wordt heel moeilijk voor een regering in lopende zaken, aldus Peeters. Ze heeft daarvoor de steun van het parlement nodig. "Dat is een reden te meer voor werkgevers en werknemers om tot een akkoord te komen. Als zij niet slagen, volgt totale vrijheid. Dan moeten sectoren zelf onderhandelen, zónder kader, zónder norm. Werknemers van zwakkere sectoren of kleinere bedrijven kunnen daar het slachtoffer van zijn", klinkt het nog.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nancy Verhoeven

  Misschien 0,9 % ipv 0,8 % loonsverhoging in twee jaar voor de gewone man ? Zolang wij met een neoliberale regering zitten, die dan ook nog gesteund worden door de donkerblauwe N-VA vanaf de zijlijn, zal VOKA nooit toegeven.

 • Erik Snarevlis

  Kris Peters gelooft ook nog dat hij een top-politicus is.. Die mand heeft buiten betekeningsloze brabel nog nooit iets wat de burgen te goede komt verwezenlijk.

 • Frank Van den Bulck

  Peeters bol het aub zo snel mogelijk af en ga terug asperges steken. Dan doe je eindelijk eens iets nuttig !

 • Cyriel Van den Eede

  Een ding moet me toch van het hart. Iedereen verdient opslag, maar hoe komt het dat wanneer er een loonindex wordt overgeslagen dat gepensioneerden daar ook het slachtoffer van zijn. Wat hebben wij in godsnaam met concurrentievermogen te maken ? Bovendien behoren Onze pensioenen al tot,de laagste van Europa. Begrijpe wie kan.

 • Gilbert Vermeersch

  Een CVP’r, en vooral Beke en Peeters, geloven is er met de ogen open inlopen. Peeters gebruikt zn vakbond als politiek middel, 100% zeker. Het land platleggen doe je niet, dat is crimineel!