Kris Peeters: "Consument heeft keuzevrijheid, zonder bijkomende kosten"

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V).
EPA Minister van Werk Kris Peeters (CD&V).
Vicepremier en Minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters benadrukt dat een consument de keuzevrijheid heeft om zijn facturen digitaal of op papier te ontvangen, en dit zonder bijkomende kosten. De vakbonden, Test-Aankoop, de Gezinsbond en ouderenorganisatie Enéodie, starten vandaag met een sensibiliseringscampagne hierover.

De consument moet volgens Peeters op voorhand op de hoogte gebracht worden als er een overstap naar de digitale factuur volgt, en heeft daarna de keuze om hier niet op in te gaan. "Ik heb de Economische Inspectie gevraagd om te waken over een strikte naleving van deze regels. De Inspectie heeft ondertussen al enkele onderzoeken gedaan. Dit moet ertoe leiden dat in de toekomst de regels door iedereen correct worden nageleefd", klinkt het.

Peeters wil daarnaast wel onderstrepen "dat een e-factuur ('duurzame drager') tot significante kostenbesparingen en administratieve vereenvoudiging kan leiden voor onderneming en consument". "Het is dus belangrijk dat we de elektronische facturatie verder ontwikkelen en aanmoedigen. De elektronische facturatie is makkelijk en voordelig."

"Maar, het is wettelijk verboden om een consument die geen e-factuur wil, kosten aan te rekenen voor papieren zendingen", besluit Kris Peeters.