Kris Peeters (CD&V) wil opnieuw af van samenvallende verkiezingen

BELGA
Als het van Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) afhangt, is het de laatste keer geweest dat de Vlaamse en federale verkiezingen samenvallen. Dat zei hij zondag in De zevende dag. Gevraagd naar meer uitleg, zegt Peeters dat hij "ervan uitgaat dat het Vlaams Parlement ervoor zal zorgen dat er na 2014 geen samenvallende verkiezingen meer zullen zijn".

"Als volwassen deelstaat heeft Vlaanderen er recht op dat we aan de kiezer voorleggen wat we hebben gedaan en dat de politieke partijen kunnen zeggen wat ze zo al aan de kiezer voorstellen als die voor hen kiest", zegt Peeters. Het is niet de eerste keer dat Peeters openlijk betreurt dat de Vlaamse en de federale verkiezingen op dezelfde dag gehouden worden. Het opvallendste pleidooi daarvoor hield hij in september vorig jaar tijdens een gastcollege aan de Universiteit Gent.

Hoe Peeters de verkiezingen precies wil loskoppelen, is niet helemaal duidelijk. In ieder geval hoopt hij dat een (bijzondere) meerderheid in het volgende Parlement daartoe bereid zal zijn. "Dat is een democratisch argument: het Vlaams beleid kan dan door de kiezer afzonderlijk worden beoordeeld." Met de inwerkingtreding van de zesde staatshervorming wint dit argument alleen maar aan kracht, zegt Peeters, "aangezien het zwaartepunt nog meer verschuift naar de deelstaten, en het Vlaams beleidsniveau nog belangrijker wordt voor de mensen".

Video