Kris Peeters (CD&V) biedt ontslag aan als minister bij premier Michel

Kris Peeters
BELGA Kris Peeters
Kris Peeters (CD&V) heeft vandaag zijn ontslag als vicepremier en minister van Werk in lopende zaken aangeboden bij premier Michel en bij de koning. Hij kiest voluit voor het Europees Parlement. Wie Peeters opvolgt als minister, weten we allicht pas later deze week. Koen Geens wordt vicepremier.

“Kris Peeters heeft vandaag zijn ontslagbrief overhandigd aan de premier en aan de koning”, meldt het kabinet van de vicepremier. Peeters werd op 26 mei verkozen tot Europees parlementslid. Dat parlement houdt op 2 juli zijn installatievergadering en aangezien een zitje in het Europees Parlement onverenigbaar is met een ministerschap moest Peeters dus ontslag nemen uit de federale regering. 

Eerste minister Charles Michel bedankt Peeters op Twitter: “Je was een compagnon de route en een uitstekende collega. Je expertise is een meerwaarde voor het Europees Parlement. Je hebt met veel overtuiging essentiële hervormingen doorgevoerd voor onze economie en sociale cohesie en ik wil je daarvoor van harte bedanken!”

“Toespitsen op interne markt en asiel en migratie”

Peeters zelf geeft op Twitter toelichting bij zijn ambities. Hij wil zich naar eigen zeggen verder inzetten voor burgers en ondernemingen. “Ik wil samen met de collega’s binnen het Europees Parlement werken aan een Europa dat écht het verschil maakt voor mensen. Ik zal mij toespitsen op de interne markt en op asiel en migratie. Ik wil Charles Michel en de coalitiepartners bedanken voor de samenwerking van de afgelopen jaren. We hebben mooie resultaten geboekt op vlak van jobs, koopkracht en economie.”

Opvolger

CD&V moet nu een opvolger in de regering-Michel aanduiden, want anders is het taalevenwicht in de regering verstoord. De regering moet - premier niet meegerekend - evenveel Nederlandstalige als Franstalige ministers hebben. Als Peeters niet wordt vervangen, en CD&V zijn bevoegdheden tijdelijk door een andere minister zou laten overnemen, hebben de Nederlandstaligen er één minder. Ongrondwettelijk, dus. 

Dat zou ook opgelost kunnen worden als een Franstalige minister ontslag neemt. Deze week valt de beslissing of minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) secretaris-generaal wordt bij de Raad van Europa. Die functie start maar op 1 oktober, maar als Reynders nu al zou opstappen zou CD&V geen nieuwe minister moeten aanduiden. Maar Reynders zou dat niet van plan zijn. 

Niet Verherstraeten

Wie CD&V het veld instuurt om Peeters op te volgen is nog onduidelijk, maar het zou niet gaan om ‘logische keuze’ Servais Verherstraeten. Nochtans is hij als fractieleider in de Kamer op de hoogte van alle dossiers, en was hij eerder ook al staatssecretaris in de regering-Di Rupo. Maar Verherstraeten had naar verluidt al te kennen gegeven weinig interesse te hebben om nog voor - in het beste geval - maanden op de winkel te passen. Bovendien zou de fel gekrompen Kamerfractie dan haar kopman verliezen. 

Geens vicepremier

Wie het dan wel wordt, weten we allicht pas later op de week. De nieuwe minister zal geen vicepremier worden: die functie wordt overgenomen door minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

Kris Peeters stapte in 2004 in de politiek, toen hij de job van gedelegeerd bestuurder van Unizo inruilde voor een ministerpost in de Vlaamse regering. In 2007 volgde hij Yves Leterme op als Vlaams minister-president, een functie die hij tot aan de verkiezingen van 2014 uitoefende. Peeters werd daarop federaal vicepremier en minister van Werk, Economie en Consumenten. Daarnaast was hij ook bevoegd voor Buitenlandse Handel, en sinds de val van de regering ook voor Armoedebestrijding, Gelijke Kansen en Personen met een beperking.
198 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wilfried Vanden Berg

  Geld dat voor zijn echtgenote ook? Zij heeft via hem toch ook goed en royal goed kunnen verdienen ?

 • Jan Desmet

  De pensioenkas voor uitbollende politiekers. En zo rollen ze van het éne jobke in een ander jobke. De kleine man, oudere werkloze ....... is afgeschreven. Raar, hoe het allemaal loopt.

 • Gerard ceulemans

  Nu zal zomer of winter uur er wel komen. Hij heeft het beloofd.

 • Guy Van Becelaere

  Een echte tjeef is dat eerst rijden voor het acw en oppositie voeren binnen de regering en als beloning een dik betaalde job in clubje der gebuisden die geen schaamte kennen en ordinaire poen pakkers zijn volgende verkiezingen cdnv onder de 10 % gelukkig

 • Gustaaf Senrame

  Het gaat toch voor die politiekers gemakkelijk om eens aan een ander nog beter betaalt jobke te krijgen he. Ge zet u op de Europese lijst en het is in orde!