Kris Peeters: "Antwerpenaar kan De Wever afstraffen voor uitspraak over premierschap"

PHOTO_NEWS
CD&V-boegbeeld Kris Peeters denkt dat N-VA-voorzitter Bart De Wever zijn kansen om premier te worden de voorbije tijd heeft bemoeilijkt omdat hij "zo hard heeft uitgehaald naar de Franstaligen". Dat heeft Peeters vandaag verklaard op de Antwerpse regionale televisiezender atv. Ook zou volgens Peeters een eventuele overstap van het burgemeesterschap naar het premierschap mogelijk niet in goede aarde vallen bij de Antwerpenaar.

De Wever verklaarde woensdagavond in het VRT-programma Terzake14 dat hij het premierschap voor zichzelf niet meer uitsluit na de komende verkiezingen. Peeters meent dat de Antwerpenaar die bocht, nadat De Wever eerder zei de volledige zes jaar burgemeester te zullen blijven, kan afstraffen. Daar is immers al een precedent voor, aldus Peeters: "Ik herinner me Bart Somers in Mechelen, waarvan de Mechelaar zei: dit is toch niet wat wij wilden".

Zo kan de Antwerpenaar volgens Peeters dezelfde redenering hanteren en zeggen: "Wij hebben op Bart De Wever gestemd om als Antwerpenaar de burgemeesterssjerp te omgorden, en nu gaat hij mogelijk weg?".

Een combinatie van burgemeester en premier acht Peeters in ieder geval uitgesloten. Of De Wever ook effectief premier zal kunnen worden, betwijfelt hij bovendien. "Dat hij zo hard heeft uitgehaald naar de Franstaligen gaat het natuurlijk nog bemoeilijken om die belangrijke post op te nemen", stelt Peeters.