Krijgt Vlaams Belang centrale plaats in het Vlaams Parlement?

Sam Van Rooy begroet Filip Dewinter in het Vlaams Parlement.
Photo News Sam Van Rooy begroet Filip Dewinter in het Vlaams Parlement.
De kans bestaat dat het Vlaams Belang een plek krijgt in het midden van het Vlaams Parlement. Tot nog toe zat de partij altijd helemaal rechts in het Vlaamse halfrond. Maar omdat N-VA niet onverdeeld gelukkig is met de huidige plaatsverdeling worden vier alternatieve scenario's onderzocht. In verschillende van die scenario's krijgt de Vlaams Belang-fractie een plek in het middenblok van het parlement. Bedoeling is dat de knoop op 15 juli wordt doorgehakt. 

In tegenstelling tot het federale parlement worden de plaatsen in de Koepelzaal van het Vlaams Parlement traditioneel verdeeld volgens de positie van de partijen op de links-rechtsschaal van het politieke spectrum. Zo zat PVDA bij de openingszitting uiterst links in het halfrond en Vlaams Belang uiterst rechts. 

Maar het is een publiek geheim dat N-VA, de grootste partij in het halfrond, niet zo gelukkig is met de huidige indeling. De partij wordt namelijk verdeeld over het midden- en het rechtervak. Ook bij de start van de vorige legislatuur in 2014 maakte N-VA daar bezwaren over, maar uiteindelijk beet de N-VA-fractie toen in het zand. 

Nu heeft N-VA opnieuw aangedrongen op een andere indeling. Volgens verschillende bronnen liggen er vier alternatieve indelingen op tafel waarbij de N-VA-fractie niet zou opgesplitst worden. In verschillende scenario's komt het Vlaams Belang dan mee in het middenvak van het parlement te zitten. 

Een beslissing over de definitieve indeling van het Vlaams Parlement volgt normaal gezien op 15 juli. Dan komt het Uitgebreid Bureau van het parlement opnieuw samen.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Janssen

  OMG! We zitten nog in de middeleeuwen dat overbetaalde politici gaan kibbelen waar ze mogen zitten om hun tijd slapend door te brengen tot ze hun uittredingsvergoeding mogen opstrijken..zelfs in parlementen is gelijkheid nog niet eens doorgedrongen.Achterhaalde hiërarchie en dat in een democratie, alléz schijn-democratie zoals weer eens blijkt.

 • Marc Camp

  Als het VB zo goed is voor de vlaming, Gino, waarom hebben ze dan alles meegestemd tegen de vlaming? Energie verhoging, hebben ze meegestemd, leeftijd verhoging, ja zelfs in de tijd met Turteltax hebben ze ook meegestemd tegen het volk in. Dit in alle stilte om dan nadien met de verkiezing 180° hunne kazak te keren!

 • Marcel Garitte

  Is er nog plaats in de kelder? Waar houden die mensen zich eigenlijk mee bezig. Doet me denken aan het kleuteronderwijs, als je braaf bent mag je vooraan zitten... arm Vlaanderen.

 • Conny Van den Bosch

  Bernd Vaes, je verwijt de kiezers van het Vlaams Belang van alles en nog wat maar lees nog eens jouw commentaren sinds de verkiezingen, echt triestig, je maakt je zelf schuldig aan dingen waarvan je het VB beschuldigt.

 • Gino Denil

  Er is niet zo veel verschil meer tussen het sociaal programma van de pvda en het VB. Die kunnen dus toch naast elkaar zitten. Samen aan de kant van de verstotenen. Dat zal ze leren, opkomen voor het gewoon volk.