Krijgt bemiddelaar vuilnis uit Gent?

In Gent starten wordt onderhandeld tussen de vakbonden en directie van de afvalintercommunale IVAGO. Dat gebeurt op 'neutraal terrein', met de hulp van een sociaal bemiddelaar. De vuilnisophalers legden vorige week dinsdag het werk neer, waardoor al het vuilnis op straat is blijven staan.

De directie wil het vuilnis zo snel mogelijk weg. Zeker omdat het tegen het einde van de week 30 graden wordt. Mogelijk hebben de vakbonden hierdoor een extra drukkingsmiddel in handen. Sinds vorige week worden enkele vuilnisophalers opgevorderd door burgemeester Termont, maar toch stapelt het vuil zich op in de straten van Gent.

"In het centrum valt het nog mee", zegt VTM NIEUWS-journalist Katleen Peeraer. "Maar in andere buurten wordt het veel erger. Daar is het een vuilnisbelt op straat. De stank is er nu al bijna niet meer te harden." De vakbonden zijn natuurlijk niet blij met het opvorderen van werknemers, maar politiek gezien is er weinig kritiek op de beslissing van burgemeester Daniël Termont. N-VA-fractieleider Siegfried Bracke zegt dat er overlegd moet worden met de vakbonden, maar dat de vuilnisophalers eerst opnieuw aan de slag moeten.