Krijgt Antwerpen binnenkort de Yvonne Verbeek- of de Yasminestraat?

Het kruispunt van de Isabellalei met de Lange Leemstraat in Antwerpen.
Klaas De Scheirder Het kruispunt van de Isabellalei met de Lange Leemstraat in Antwerpen.
Antwerpen wil dat er mee straatnamen komen die vernoemd zijn naar een vrouw. Vandaag heeft amper 7 procent van de straten die naar een historische persoon zijn vernoemd, een vrouwennaam. Dat bericht de VRT.

Een derde van de Antwerpse straatnamen zijn geïnspireerd op een historische figuur of bekende inwoner van Antwerpen. Maar daarvan is slechts 7 procent een vrouw. Voorbeelden zijn de Isabellalei, de Charlottalei (naar Charlotte van België, de dochter van Leopold I), de Maria-Theresialei of de Beatrijslaan. 

Dat kan beter, zo is het stadsbestuur nu van mening. In nieuwe wijken of verkavelingen zal daarom de helft van de nieuwe straatnamen naar vrouwen genoemd worden. Er is een lijst van 60 vrouwen opgesteld om uit te putten. "Op de lijst staan figuren van wie je je afvraagt hoe het mogelijk is dat er nog geen straat naar vernoemd is", aldus burgemeester Bart De Wever (N-VA) op Radio 2.

"Ann Christy is in Antwerpen geboren, Dora Van der Groen, Yasmine, Yvonne Verbeeck, een heel bekende actrice die hier decennia lang op het toneel heeft gestaan. En ga zo maar door. Er zijn tientallen namen die we hebben opgezocht en die relevant zijn voor Antwerpen, die bekend zijn, en die we dus een straatnaam kunnen geven zodat man en vrouw in het straatbeeld stilaan in evenwicht kunnen komen."
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Tom Faes

  Bij de nva denken ze bijvoorbeeld aan een Eric Van Der Paal laan,of de rob envelopstraat.

 • Dominique Vanacker

  Doe geen moeite Guy.

 • chris van de velde

  En wat gaat men doen? Straatnamen wijzigen? Dat wil zeggen alle bewoners op kosten jagen, alle bedrijven die daar zetelen nog meer op kosten jagen, verwarring stichten bij B-post... In een stadsomgeving komen er zeer weinig NIEUWE straten bij?

 • Guy muis

  alé de meir wordt Leona Detiege promenade

 • Roland Peeters

  een zeer gewichtig politiek probleem dat zééééér dringen dient opgelost te worden!