Krijgen we filezomer door werken aan E40?

Deze zomer komt er heel wat verkeersellende aan voor wie van de kust naar Brussel moet met de auto. De E40 wordt heraangelegd van Zwijnaarde tot Erpe-Mere. Het wordt de grootste werf van de zomer en dan nog op de drukste as van het land tijdens de drukste periode van het jaar.

Vanaf 15 juni tot het eind van de zomervakantie wordt vijftien kilometer asfalt vervangen op de E40 tussen Zwijnaarde en Erpe-Mere richting Brussel. Om de hinder te beperken zal in juni en juli elk uur van de dag, zeven dagen op zeven, en in augustus enkel 's nachts, gewerkt worden. Dat meldt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).
    
"De drie rijstroken krijgen richting Brussel een grondig onderhoud", zegt woordvoerster Sylvie Syryn (AWV). "De rechterrijstrook wordt tot op de fundering heraangelegd in asfalt. De middenrijstrook krijgt een nieuwe onder- en toplaag. Van de linkerrijstrook en de pechstrook, de minst belaste rijstroken, wordt enkel de toplaag vernieuwd."
    
Drie fasen
De werken verlopen in drie fasen. Tijdens de voorbereidende fase zal van 15 tot 21 juni in de week 's nachts gewerkt worden aan het doorsteken van de middenberm, tijdens het weekend zal de signalisatie en de rijbaanafscheiding geplaatst worden. 's Nachts kan er tijdelijk slechts één rijstrook open zijn voor het verkeer, overdag zijn er minimum twee rijstroken in elke richting beschikbaar.
    
Tijdens een tweede fase, van 22 juni tot 14 juli wordt het verkeer in beide richtingen tot twee rijstroken in plaats van drie herleid. De werfzone wordt in twee delen aangepakt: van 22 juni tot 3 juli wordt gewerkt op het complex Wetteren-Erpe-Mere en 3 juli tot 14 juli tussen Zwijnaarde en het complex Wetteren.     
    
In de tweede helft van augustus wordt tijdens twaalf nachten de linkerrijstrook heraangelegd. Het verkeer zal er over één rijstrook moeten, maar overdag zal er geen hinder zijn.
    
AWV waarschuwt dat ook de trajectcontrole ingesteld wordt op de snelheidsbeperking van 70 kilometer per uur. Meer informatie op www.wegenenverkeer.be/E40Wetteren.