Krijgen we blauwe identiteitskaart met Europese vlag?

Als het van de Europese Commissie afhangt, krijgen alle identiteitskaarten een blauwe kleur.
Photo News Als het van de Europese Commissie afhangt, krijgen alle identiteitskaarten een blauwe kleur.
In het Europees Parlement heeft de commissie Binnenlandse Zaken vanavond gemeenschappelijke veiligheidsnormen voor identiteitsdocumenten goedgekeurd. Opvallend: als het van de commissie afhangt, krijgen alle identiteitskaarten een blauwe kleur en zullen ze een Europese vlag bevatten.

"Naast hun nationale identiteit beschikken de burgers ook over een 'Europees burgerschap' dat hen bescherming en rechten biedt. Daarom heb ik in mijn rapport voorgesteld om alle identiteitskaarten blauw te maken en de Europese vlag op de kaarten te zetten", zo verklaarde Europarlementslid Gérard Deprez (MR), die in het parlement bevoegd is voor het dossier.

De veiligheidsnormen moeten vooral een dam opwerpen tegen het toenemende probleem van identiteitsfraude. Er is een wildgroei van identiteitskaarten en verblijfsvergunningen in de EU en de veiligheidskenmerken ervan variëren sterk van land tot land. Daardoor stijgt het risico op vervalsingen, en identiteitsfraude. Het fenomeen treft volgens een Europese impactstudie honderdduizenden Europeanen. Het kost hen gemiddeld 250 euro.

Twee vingerafdrukken

Het rapport van Deprez stelt dat de kaarten een chip met een pasfoto moeten bevatten. Daarnaast kunnen de lidstaten ervoor kiezen om ook twee vingerafdrukken op te nemen in de chip. Binnen acht jaar zouden alle kaarten aan de Europese normen moeten beantwoorden. De minst veilige kaarten, die niet door machines gelezen kunnen worden, zouden al binnen vijf jaar moeten verdwijnen.

Als ook het voltallige parlement het licht op groen zet, kan Deprez over de ontwerpverordening onderhandelingen aanknopen met de lidstaten. Zesentwintig van de 28 lidstaten geven identiteitskaarten uit. In vijftien lidstaten is het bezit ervan verplicht.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lodewijk Placklé

  Belgie houdt dan op te bestaan

 • Ronny Biesen

  Zet het rijbewijs ermee op. 1 kaart voor alles. Hoe dom kan Europa zijn.

 • Dikke Van Aarschot

  prima idee vooral het Europees Burgerschap

 • Eddy Van der Vliet

  Zouden beter eerst alle landen verplichten om een ID te maken en op zak te hebben. En de vingerafdrukken, de privacy commissie zal wel op haar achterpoten staan. Ik heb er geen problemen mee want ik mispeuter niks.

 • Mario Bocque

  Nee, dank U, dit is helemaal niet nodig en belachelijk.