Krijgen informateurs De Wever en Di Rupo zondag samen aan tafel?

Er was een piste om PS en N-VA aan één tafel samen te brengen voor een verkennend gesprek. Maar dat gesprek, waarbij PS-voorzitter Elio Di Rupo en N-VA-voorzitter Bart De Wever elkaar voor het eerst sinds 26 mei recht in de ogen zouden kijken - werd op het laatste nippertje afgeblazen door de Franstalige socialisten.
belga Er was een piste om PS en N-VA aan één tafel samen te brengen voor een verkennend gesprek. Maar dat gesprek, waarbij PS-voorzitter Elio Di Rupo en N-VA-voorzitter Bart De Wever elkaar voor het eerst sinds 26 mei recht in de ogen zouden kijken - werd op het laatste nippertje afgeblazen door de Franstalige socialisten.
Koninklijk informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders doen een ultieme poging om zondag een rondetafel te organiseren met de partijen die deel kunnen uitmaken van een volgende federale regering. Dat bericht staat vrijdag in een aantal kranten en wordt aan Belga bevestigd. Rond dat rondetafelgesprek hangt wel nog wat mist. Zo is het bijvoorbeeld onduidelijk wie er allemaal is uitgenodigd en wie al heeft toegezegd. 

Maandag trekken informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders naar de koning om verslag uit te brengen. De twee informateurs werken aan een preformatienota en zoeken manieren om de federale formatie uit het slop te trekken. De kans is groot dat het duo zijn opdracht mag verderzetten.

Kijken N-VA en PS elkaar dan toch in de ogen? 
Maar in de aanloop naar maandag wordt er een stevig rondje schaduwboksen uitgevoerd. Zo doken er de voorbije dagen doken berichten op over een rondetafelgesprek. Dat gesprek zou eerst wél en dan weer niet georganiseerd worden. Vervolgens was er een piste om PS en N-VA aan één tafel samen te brengen voor een verkennend gesprek. Maar dat gesprek, waarbij PS-voorzitter Elio Di Rupo en N-VA-voorzitter Bart De Wever elkaar voor het eerst sinds 26 mei recht in de ogen zouden kijken - werd op het laatste nippertje afgeblazen door de Franstalige socialisten.

Volgens bronnen hebben de twee informateurs aan verschillende partijen gevraagd om zich zondag alsnog beschikbaar te houden voor een rondetafelgesprek. Naast N-VA, PS, Open Vld, MR, CD&V en sp.a zouden ook de groenen de boodschap hebben gekregen zich beschikbaar te houden. Het blijft wel onduidelijk wie er al heeft toegezegd. In De Morgen zeggen CD&V en Open Vld alvast dat ze beschikbaar zijn. Ook Groen laat via Belga weten "permanent beschikbaar" te zijn. En ook N-VA heeft altijd laten weten dat ze in gesprek willen gaan. 

En Ecolo? 

De Franstalige zusterpartij van Groen, Ecolo, herhaalt echter dat ze geen gesprek wil met N-VA. Dus mogelijk schuiven zij zondag niet mee aan tafel voor een rondetafel. Die houding van Ecolo kan dan weer een impact hebben op de PS, die niet graag zonder Ecolo aan tafel schuift voor een gesprek met N-VA. En intussen krijgen ze het bij N-VA stevig op hun heupen van de Franstalige onwil om het gesprek aan te gaan.

Tegen de achtergrond van de moeizame federale formatie speelt natuurlijk de Waalse formatie mee, net als de verhoudingen tussen PS en Ecolo en interne kwesties binnen verschillende partijen. Regionaal onderhandelt de PS met MR en Ecolo. Dat Ecolo strikt mathematisch niet nodig is voor een meerderheid, zet de zenuwen op scherp. En als Di Rupo Waals minister-president zou worden, kan het zijn dat Paul Magnette doorschuift en de federale onderhandeling zou leiden. Ook dat kan een impact hebben op de formatie, zo is te horen. Maandag is er alvast een partijbureau voorzien bij de PS.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • oswald billiet

  De beste geheime locatie die je in dit land kunt indenken is Poupehan, in de Ardennen aan de Semois. Dit onooglijk charmante dorp was echter historisch het toneel van een geheime politieke bijeenkomst destijds met de premier Martens en men bereidde daar een devaluatie van de Belgische frank voor. Het geheim is nooit uitgelekt, de devaluatie ging door en Poupehan ging in de geschiedenisboeken. Ik zou de NVA en PS aanraden naar ginder te gaan.

 • Marc Baeyens

  De Vlaamse trado-partijen zullen pas overtuigd zijn van het confederalisme (of beter, zullen zich moeten laten overtuigen) als Vlaanderen in hetzelfde economisch schuitje zal belanden als Wallonië. Maar dan is het kalf verdronken, wij zullen het gelag betalen.

 • Fons Casteels

  Er zullen geen nieuwe verkiezingen komen omdat partijen die nieuwe verkiezingen uitlokken, bijv. door een vertrouwensmotie in te dienen in het parlement, die per definitie verliezen. Alleen Leo Tindemans heeft verkiezingen gewonnen die hij zélf had veroorzaakt. Dat gezegd zijnde: Gino Denil, confederalisme betekent niet "een onafhankelijk Vlaanderen". Het betekent dat de deelstaten zélf de belastingen innen en daarvan o.a. hun sociale zekerheid betalen.

 • vanaeken jokke

  Terug verkiezingen dan zal het rap gedaan zijn VB en NVA de grootste en het confederalisme word in gevoerd.Eindelijk kunnen we in Vlaanderen onze eigen miljarden in zetten in plaats van ze in de bodemloze put te dumpen.

 • Ronald De Smet

  Blijkbaar zijn er acht partijen uitgenodigd, en wat had je gedacht: VB is er niet bij. Hierop moet op de gepaste manier gereageerd worden, wat is nog het nut van verkiezingen als er achteraf niet wordt geluisterd naar de kiezer. In elk geval, met Reynders en Vande Lanotte als informateurs, was dit scenario te verwachten en het Hof staat daar volledig achter.