Krakers hebben Gentse woning na een dag verlaten

Leen va
De Roma die een woning in Gent sinds deze ochtend kraakten, hebben het huis in Palinghuizen in de vooravond verlaten. De eigenaars  zijn van plan nieuwe sloten te plaatsen. Eerder vandaag waren ze nog ten einde raad: "'Jullie kunnen ons toch niets doen', zeiden de krakers ons." 

Eigenares Leen Vanwambeke ging gisteren nog langs in het pand in Palinghuizen om te zien of alles er nog proper was. Deze morgen kwam een kuisploeg er langs om alles spik en span te krijgen, maar zodra ze zagen dat het slot van de voordeur geforceerd was, wisten ze dat er iets mis was. "Ze zagen in het huis zeven mensen die op matrassen op de grond sliepen", zegt Vanwambeke.

Vijf volwassenen en twee kinderen met de Roemeense nationaliteit namen hun intrek in het huis, dat voor de wet onbewoond was. "Het huis werd gebruikt door onze zoon, maar nu hij stage loopt, verblijft hij er ook niet meer. Het staat momenteel te koop. Binnen staan er wel nog heel veel meubels. Het idee dat de krakers er nu alles mee kunnen doen wat ze willen, is heel frustrerend. We doen geen oog dicht tot die mensen eruit zijn."

De krakers staan buiten rustig te roken.
Leen Vanwambeke De krakers staan buiten rustig te roken.

De eigenaars gingen deze morgen al langs om de situatie te bekijken. "De krakers waren eigenlijk heel vriendelijk. Het eerste wat ze zeiden, was 'jullie kunnen ons toch niets maken.' Ze zijn erg goed op de hoogte van de wet. Ik heb enorm hard het gevoel dat we in de steek gelaten zijn. Dit is al het zoveelste geval en er zullen er nog volgen."

Vanwambeke verklaarde vanavond op de VRT-radio: "Ik zag hoe ze koffie dronken uit mijn tas, en dat gaf me een enorm raar gevoel." De politie zei tegen me: 'Eigenlijkmag je hier niet meer binnen, je schendt de privacy van degenen die er nu verblijven.'"

De eigenaars hadden al een advocaat onder de arm genomen die een kortgedingprocedure was opgestart om de krakers uit het huis te zetten. De nieuwe kraakwet, die ervoor moet zorgen dat krakers sneller uitgezet kunnen worden, wordt pas donderdag van kracht.

Het gaat om een woning die al enkele maanden te koop staat in Palinghuizen.
Google Maps Het gaat om een woning die al enkele maanden te koop staat in Palinghuizen.203 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jozef Van Ganzen

  Die bende loesers kennen de Belgische wet beter dan de meeste van ons,zodat ze weten tot waar ze kunnen gaan

 • Sven Hollanders

  Moslims zijn geen probleem, ik heb er nog nooit problemen mee gehad, het zijn de roma die ze wat vaker het land moeten uitzetten.

 • Han Johnny

  Haha, ik dacht dat dat al lang een kraakpand was! Gevaarlijke buurt. Al eens bijna overvallen geweest daar.

 • jos indigne

  Ge schendt de privacy van die er verblijven

 • Piet Pompies

  Een beetje traangas helpt.