Krakers die cameraploeg bedreigden riskeren celstraffen

Beklaagden niet aanwezig in rechtbank

VRT
De krakers die het leegstaande pand aan het Stapelplein in Gent in november bezetten en een cameraploeg van de VRT bedreigden toen die er wilde komen filmen, zijn deze middag voor de correctionele rechter verschenen. De beklaagden waren echter niet aanwezig op de zitting.

Ze staan niet  terecht voor het kraken zelf. Toen zij in het pand waren, was de nieuwe krakerswet nog niet in werking getreden. 

De beelden van de twee krakersfamilies die de cameraman en de klankman van de VRT omsingelden terwijl die in hun bestelwagen schuilden, gingen overal rond. Het voertuig van de journalisten kon niet wegraken omdat een kraker zijn wagen op de  openbare weg had geplaatst en zo de doorgang belette. “De situatie was zeer bedreigend. De krakers voelden zich opgejaagd, maar ze hebben de feiten wel gepleegd”, opperde de procureur. 

De man die met zijn auto de weg versperde, riskeert een celstraf van zes maanden en een boete van 600 euro. Voor de anderen is vier maanden cel gevorderd en een boete van 600 euro.

"Echt bedreigd?"

De advocaten van de twee families die illegaal in het huis woonden, betwijfelen of er wel echt sprake is van een bedreiging. “Het enige wat gebeurd is, is het proberen open te trekken van een autodeur. Er is geen gebaar gemaakt alsof ze de cameraman en de klankman wilden doden of slaan”, klinkt het. “Zou u dit dan niet als bedreigend ervaren?” antwoordde de procureur, die vasthield aan de kwalificatie dreiging tot aanslag op een persoon.

De krakers moeten zich ook verantwoorden voor de diefstal van nutsvoorzieningen. Tijdens hun verblijf in het pand gebruikten ze gas, water en elektriciteit. “Ten nadele van wie was dat?”, vragen de advocaten zich af, aangezien er door een verkoop onduidelijkheid is over wie nu de echte eigenaar van het pand is. Het gaat volgens de verdediging over minieme hoeveelheden.  De advocaten vragen voor alle beklaagden de vrijspraak, een verklaring van onontvankelijkheid van de strafvordering of de opschorting van straf.

De krakers waren zelf niet aanwezig in de rechtbank. Volgens advocaat Nicholas De Mot, die verschillende beklaagden vertegenwoordigt, is dat door een miscommunicatie tussen de stadsdiensten en de beklaagden.
35 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Denis Stock

  Is de dagvaardiging wel correct verlopen? Die lappen alles aan hun laars. Een aanwinst zegt links een schznde toept rechts. En de boer? Die ploegde voort, en in hrt parlement lachten ze en dronken een glas.

 • Jan De Smet

  Er is geen plaats meer in de gevangenis en die mannen weten dat ook. Die hebben niks te vrezen.

 • Christine Laevers

  Velen praten hier over gevangenis. Maar ... die zitten overvol. Dat wordt doodgezwegen door de media en door de politici. Verder dan een berichtgeving over weer eens staking van de cipiers gaat de journalistiek niet. Want dan gaat een burger zich afvragen HOE het komt dat die gevangenissen overvol zitten. Een analyse maken is uit den boze! Vele overtreders van gemeen recht krijgen dus geen enkele sanctie.Tuurlijk weten zij dat.

 • Denis Stock

  Is de dagvaardiging wel correct verlopen? Die lappen alles aan hun laars. Een aanwinst zegt links een schznde toept rechts. En de boer? Die ploegde voort, en in hrt parlement lachten ze en dronken een glas.

 • Daniël Gyssens

  Die riskeren juist niks,niks,niks en nog eens niks !!!!