Kozimo (9) start ruilactie van 100 dagen voor overleden mama

JVK/Henk Deleu
Kozimo Vanmarcke (9) uit het West-Vlaamse Kortrijk is met een ruilactie gestart om een goed doel, dat zich inzet tegen hongersnood in Afrika, financieel te kunnen steunen. Opmerkelijk: het kereltje kwam helemaal zelf met het idee.

"Hij is altijd erg bekommerd geweest om anderen", vertelt papa Krist. "Dat heeft hij eigenlijk van zijn mama. Die zette zich ook altijd in voor van alles en nog wat. Sinds zijn mama twee jaar geleden overleed, is hij zo mogelijk nog gevoeliger geworden, en trekt hij zich het leed van anderen nog meer aan."

Honderd dagen, zo lang zal de actie van Kozimo lopen. Iedere vijf dagen zal er geruild worden. "En dan ga ik, binnen 97 dagen is dat nu, het voorwerp verkopen dat ik bij de laatste ruil gekregen heb." Een doel heeft Kozimo niet voor ogen. "Het maakt niet echt uit hoeveel ik kan storten, als ik maar een beetje kan helpen."

"Eigenlijk doe ik dit ook een beetje voor mijn mama", vertelt Kozimo. "Maar vooral voor de andere mensen, die het minder goed hebben dan wij hier."

JVK/Henk Deleu