Kostprijs van leeflonen voor vluchtelingen op 6 jaar verviervoudigd

Photo News
De federale overheid heeft in 2018 een recordbedrag van 260 miljoen euro uitbetaald aan leeflonen voor vluchtelingen. In 2013 was dat nog 69 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-kamerlid Barbara Pas naar buiten brengt na een parlementaire vraag aan minister voor Maatschappelijke Integratie, Denis Ducarme (MR).

Naast tal van andere tegemoetkomingen zoals een meubelpremie of het betalen van de huurwaarborg kunnen erkende vluchtelingen en subsidiair beschermden (vluchtelingen die een verblijfsvergunning voor een beperkte periode van een jaar krijgen, red.) ook een beroep doen op een leefloon bij het OCMW. Om de OCMW’s in staat te stellen uit te kunnen betalen, ontvangen ze geld van de federale overheid. En die kosten liepen de afgelopen jaren fors op. Op 6 jaar tijd gaat het om een verviervoudiging. Waar er in 2013 nog 69 miljoen euro werd uitbetaald, liep dat afgelopen jaar op tot 260 miljoen. Nooit eerder lag dat bedrag zo hoog.

Volgens Vlaams Belang-Kamerlid Barbara Pas bewijzen de cijfers dat de massale toestroom van asielzoekers in combinatie met de gulle uitkeringscultuur onze sociale zekerheid op haar limieten doet botsen. “Terwijl er 15.000 mensen op de wachtlijsten staan in de zorg, onze pensioenen tot de laagste behoren van Europa en er nood is aan 25.000 kinderopvangplaatsen, is het niet langer te verantwoorden dat onze sociale zekerheid wordt gepluimd door mensen die er nooit iets aan hebben bijgedragen.” Het is, aldus Pas, ook een van de voornaamste redenen waarom de asieltoestroom in België stijgt terwijl ze in de rest van Europa daalt. “Onze sociale zekerheid werkt als een magneet voor gelukzoekers”, klinkt het.

Pas ziet in de cijfers bovendien een zoveelste reden om onze asielwetgeving te hervormen. “Met het geld dat we vandaag uitgeven aan één asielzoeker hier, kunnen er in de eigen regio 20 worden geholpen.” De focus moet volgens Pas dan ook liggen op het opvangen van vluchtelingen in veilige havens in de eigen regio.
71 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Claude Sanders

  En zeggen dat onze ouderlingen niet of met moeite de onkosten kunnen betalen van de Rusthuizen (RVT) met hun mager pensioentje.Ja het OCMW komt dan tussen doch dit wordt nadien in rekening gebracht naar de kinderen of kleinkinderen. Het wordt hoog tijd dat OCMW spelen voor de wereld wordt gestopt.

 • walter bruggeman

  Elke belg weet dit al lang maar de traditionele partijen verzwijgen dit natuurlijk

 • Albert De Vries

  @Cecarine De Smet "En een vraag : waarom wordt er niet gestopt met geven aan vreemdelingen, erkend of niet, is het niet beter deze landen te helpen.om heropbouw???" De VS en het westen hebben in deze landen net de onrust en soms oorlog gestart uit winstbejag... Die heropbouw interesseert hen niet of ze moeten er goed kunnen aan verdienen. 't Draait allemaal om contracten en geld de dag van vandaag

 • goethals michel goethals

  stemmen neeeeee...........geef maar aan de anderen...de gepensioneerden kunnen verhongeren........daar is geen geld .....zelfs geen armoedegrens.....leven met 100 euro per maand........dank U

 • Nils De Vriendt

  Moeder waarom werken wij, Maggie en De Croo zijn de grootste redenen ooit om niet op de VLD te stemmen!