Kosten zonnepanelen stijgen tot 100 miljoen euro

UNKNOWN

Vlaamse gezinnen en bedrijven hebben de jongste tijd massaal geïnvesteerd in fotovoltaïsche panelen. Daardoor explodeert de steun die de netbeheerders daarvoor uittrekken, schrijft De Tijd. Vorig jaar liep de factuur op tot 45,6 miljoen euro. Dit jaar verwacht de Vlaamse energieregulator Vreg dat het bedrag meer dan verdubbelt tot ruim 100 miljoen euro. Dat bedrag wordt integraal doorgerekend aan de verbruikers.
 
Groenestroomcertificaten
Wie zonnepanelen plaatst, krijgt in Vlaanderen een financieel duwtje in de rug dankzij de groenestroomcertificaten. Zo'n certificaat krijg je voor elke 1.000 kilowattuur productie en is op de markt iets meer dan 100 euro waard. Maar de netbedrijven zijn verplicht die certificaten op te kopen tegen een gemiddelde prijs van 350 euro om investeringen aan te moedigen. Vorig jaar was dat zelfs 450 euro. De netbeheerders verkopen de certificaten vervolgens op de markt en nemen het verlies op als kosten in de tarieven.
 
Met het succes stegen ook de kosten. Dit jaar verwacht de Vreg dat de groenestroomcertificatenkosten oplopen tot een tiende van de kosten van het netbeheer. (belga/lb)