Kosten opvang transmigranten doorschuiven naar federale regering? "Ze kunnen 0 euro krijgen", zegt Francken

"Knuffelpolitiek naar illegalen moet stoppen"

Brussels minister Pascal Smet (sp.a) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).
Belga Brussels minister Pascal Smet (sp.a) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is niet van plan de factuur voor de Brusselse opvang van transitmigranten te betalen. "0 euro", zo tweet hij in antwoord op het plan van Brussels minister Pascal Smet  (sp.a) om de factuur voor het heropenen van een opvangcentrum door te schuiven naar de federale regering. 

Gisteren raakte bekend dat de Brusselse regering de opvangvoorziening La Porte d'Ulysse in Haren (Brussel) opnieuw wil openen. "Het is voor ons moreel gezien niet te verantwoorden dat honderden personen hun toevlucht zoeken in de openbare ruimte, onze stations en onze parken", zei Smet.

Het opvangcentrum voor daklozen in Haren sloot op maandag 30 april de deuren. Er werd meteen voor gewaarschuwd dat honderden mensen de facto op straat kwamen te staan. De Brusselse regering heeft daarom gisteren beslist de opvang opnieuw te openen en premier Charles Michel (MR) en staatssecretaris voor Francken (N-VA) een brief te sturen. In die brief wordt de federale overheid herinnerd aan "haar verantwoordelijkheden inzake opvang van personen zonder verblijfsvergunning in transit".

Maar staatssecretaris Francken is niet van plan die factuur te betalen. Brussel mag "0 euro" verwachten, tweet de N-VA'er. De betrokken burgemeesters en politiediensten zouden moeten optreden, maar weigeren dat, meent hij.

"Electoraal spelletje"

Volgens Francken loopt de situatie aan het Brusselse Noordstation uit de hand en is de plek "onveilig" en "walgelijk", maar speelt onder meer Schaarbeeks burgemeester Bernard Clerfayt (DéFI) een "electoraal spelletje om ter grootste humanist" tegenover migranten. "Men wil zijn migrantenachterban niet voor het hoofd stoten", aldus Francken. "De knuffelpolitiek naar illegalen moet stoppen", klinkt het fors.

"Geen migratiehub"
Zelf optreden kan en wil Francken niet doen. "Mensen kunnen asiel aanvragen en krijgen dan dezelfde dag nog bed, bad en brood, maar dat wil men niet doen", zegt hij. "Ik kan maar optreden als de politiediensten hun werk doen. Maar men weigert dat te doen. Men verzet zich als linkse humanisten tegen de rechtse regering en tegen Francken en Jambon. Maar als men een een migratiehub wil creëren tussen Italië en het Verenigd Koninkrijk doe ik daar niet aan mee", aldus Francken. 

Brussels burgemeester Philippe Close is niet onder de indruk van de uithaal. "We gaan daar niet op reageren", verklaart zijn woordvoerster Maïté Van Rampelbergh. 

Bernard Clerfayt.
BELGA Bernard Clerfayt.

"Schandalig en leugenachtig"
De burgemeester van Schaarbeek laat zijn mening wel duidelijk horen. "Zijn uitlatingen zijn schandalig en leugenachtig", klinkt het in een persbericht. "Het is beledigend en compleet fout om te zeggen dat de gemeente Schaarbeek al maanden niets doet. Sinds het begin trekken we aan de alarmbel bij de federale regering, maar daar valt alles in dovemansoren. Al onze voorstellen worden systematisch verworpen."

De politie van de zone Brussel Noord werd ook op de korrel genomen door Francken. Volgens Clerfayt is het echter de spoorwegpolitie -onder de bevoegdheid van minister Jan Jambon- die de orde moet verzorgen in en rond het station Brussel-Noord.

Een constructief overleg tussen alle partijen lijkt vrijwel onmogelijk geworden. "Theo Francken en de N-VA zijn groots in hun tweets, maar klein op terrein", stelt Clerfayt. "Ze provoceren, laten de problemen verrotten en buiten ze uit terwijl ze zelf niets doen. Deze vorm van communiceren zal hun kiezers een plezier doen, maar het is een beknopte visie die de trieste realiteit van de situatie aan het Noordstation negeert."

Francken krijgt wel de steun van zijn collega uit de federale regering, Alexander De Croo (Open Vld). "Als iedereen voor eigen deur veegt is de ganse straat proper", klonk het voor aanvang van de ministerraad aan de VRT. "Alle steden en gemeenten hebben hun best gedaan om de asielcrisis onder controle te krijgen. Brussel moet niet zomaar de factuur doorschuiven."

Bij CD&V klinkt een afwijkend geluid. "Wat ik begrepen heb, is dat Brussel een oplossing wil geven aan de meest kwetsbaren", zegt CD&V-vicepremier Kris Peeters. "Het gaat over daklozen, zieken en moeders met kinderen. Ik denk dat we best overleggen en het probleem oplossen. Wie de factuur betaalt, moeten we nog bepalen."

Transmigranten in Brussel-Noord, foto uit januari 2018.
Photo News Transmigranten in Brussel-Noord, foto uit januari 2018.

Smet: "Francken ontloopt zijn verantwoordelijkheid"
"Francken moet de job doen waarvoor hij betaald wordt. En dat is die mensen opvangen via de asielprocedure of terugleiden naar hun land van herkomst of een ander Europees land", reageerde Brussels minister Pascal Smet (sp.a) in 'De Ochtend' op Radio 1. "Dat zijn exclusief federale bevoegdheden. Als er kampen ontstaan, is dat omdat Francken zelf zijn job niet doet. In feite ontloopt hij zijn verantwoordelijkheid."

Pascal Smet.
Photo News Pascal Smet.

"Dit heeft helemaal niets te maken met het creëren van safe havens voor migranten of met een te soft beleid. Wij willen ook geen kampen in Brussel of in Antwerpen. Maar als er menselijk dramatische situaties ontstaan met mensen zonder papieren zoals in het Noordstation, dan moet de federale regering haar verantwoordelijkheid nemen. En dat gebeurt nu niet." Volgens Smet wil het Brussels gewest meewerken aan een oplossing, maar kan dat enkel als federaal "de deur niet sluit."

Leden van de Dienst Vreemdelingenzaken en Fedasil die transitmigranten benaderen, krijgen volgens Francken tot slot te weinig politiebescherming. Medewerkers probeerden vorige week migranten te overtuigen om asiel aan te vragen in ons land en werden volgens de staatssecretaris lastiggevallen door vluchtelingen die onder de invloed waren van drugs en alcohol.




Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.