Kosten adoptie voortaan voor 20 procent fiscaal aftrekbaar

Thinkstock
De Kamercommissie Financiën heeft vandaag unaniem een wetsvoorstel van CD&V'er Roel Deseyn goedgekeurd. "De adoptieprocedure duurt lang en is bijzonder kostelijk", zegt Deseyn. "Om deze toekomstige ouders een hart onder de riem te steken, zal tot 20 procent van de gemaakte kosten voor adoptie in aanmerking komen voor een belastingvermindering, met een maximum van 6.150 euro", voegt hij eraan toe.

Wie een kind wil adopteren, heeft een lange weg af te leggen. Adoptieouders moeten geschikt bevonden worden en hebben toestemming nodig om te kunnen adopteren. Vaak blijven zij tot het laatste moment onzeker over de komst van het kind. 

Bovendien kunnen de kosten voor een adoptie soms hoog oplopen en verschillen naargelang het gaat om een binnenlandse adoptie of een buitenlandse adoptie. Het Vlaams Agentschap voor Kind & Gezin becijferde dat het om zo'n 8.000 euro gaat voor een binnenlandse adoptie en tussen 10.000 en 15.000 euro voor een buitenlandse adoptie.

"De adoptieprocedure wordt hierdoor niet alleen mentaal maar ook budgettair zeer zwaar voor koppels. CD&V wil daarom gezinnen ondersteunen met een belastingvermindering voor gemaakte adoptiekosten," zegt Roel Deseyn.
In 2008 en 2010 werden reeds gelijkaardige wetsvoorstellen ingediend in de Senaat. 

Roel Deseyn (CD&V)
BELGA Roel Deseyn (CD&V)7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerard Braeckmans

  Een vorm van gesubsidieerde adoptie?

 • Bob Boomer

  - Ik wil een auto en een hond adopteren. Kan de CD&V voor mij ook niets arrangeren? Waar zijn ze verdemme mee bezig!

 • Joeri Engels

  Guido Vermeyen veel adoptiekindjes in België??? Misschien daarom dat we al sinds 2012 aan het wachten zijn om een kindje in België te adopteren... Jaarlijks worden er tussen de 20 a 25 kindjes per jaar in België afgestaan en er staan 200 a 300 kandiaat ouders op de wachtlijst reken dan zelf maar eens uit.

 • Jozef Van Raemdonck

  Als je echt een kind wil adopteren moet je anderen niet voor de kosten laten opdraaien.

 • Karel Valgaern

  En wie draait er weer voor op? de kinderloze koppels en alleenstaanden!!! Het word hoog tijd om mensen die kinderen willen zelf voor laten opdraaien ipv kinderlozen (bewust of verplicht) en alleenstaanden.