Kortrijk heeft een coalitie: Van Quickenborne in zee met sp.a en N-VA

Vincent Van Quickenborne juichte zondag om zijn klinkende overwinning.
Henk Deleu Vincent Van Quickenborne juichte zondag om zijn klinkende overwinning.
Vincent Van Quickenborne, kopman van de Kortrijkse lijst Team Burgemeester, gaat in zee met sp.a en N-VA. De huidige coalitie blijft zo overeind, ondanks het verlies van N-VA bij de verkiezingen van zondag.

De 3-3-3 formule, met drie schepenen voor elke partij, blijft niet overeind. Team Burgemeester levert naast burgemeester Van Quickenborne drie schepenen, sp.a levert drie schepenen en N-VA twee.

Met deze coalitie wil de stad continuïteit en willen de drie partijen de lat nog wat hoger leggen, luidt het. Dat het zo lang duurde is omdat de coalitie meteen uitpakt met een tienpuntenplan, waarin de krachtlijnen voor de komende zes jaar, onder burgemeesterschap van Van Quickenborne, werden uiteengezet.

“Ik heb alle partijen gezien, maar er zijn drie partijen die een programma hebben dat het meest uitgebreid is en ambitie toont. Het is een keuze voor Kortrijk, niet tegen iets of iemand”, aldus Van Quickenborne.

Trendsetter

Volgens Van Quickenborne is Kortrijk een trendsetter. Hij verwijst onder meer naar het parkeersysteem Shop&Go, het armoedebestrijdingsplan en de digitalisering van de stadsdiensten. In 2030 wil de stad Culturele Hoofdstad van Europa worden.

“We hebben de ambitie om de beste stad van Vlaanderen te worden”, aldus Axel Ronse. Zijn N-VA zat op de wip maar werd meegenomen. “We hadden een sterk programma. We zien het niet zozeer als loyaliteit. We hebben de plicht om met ons aantal stemmen het maximale te bereiken, en dat doen we in deze coalitie”, aldus Ronse.

Ook Philippe De Coene is tevreden. “We hebben onze punten kunnen realiseren de voorbije jaren, kijk maar naar ons Armoedebestrijdingsplan dat overal wordt overgenomen en waarvoor we bejubeld werden. Nu is het aan ons om nog een versnelling hoger te schakelen.”

Wie schepen wordt is nog niet gekend. Kortrijk wil eerst timmeren aan het programma. 

Lees ook: OVERZICHT. In deze steden en gemeenten zijn de coalitie en burgemeester al bekend
21 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eric Urkens

  Je kan zien dat een zware last op hem neerdaalt.

 • Jan Boden

  Hij heeft precies de lotto gewonnen.

 • Freddy De Vos

  NVA en SPA? Rare coalitie...

 • Marie Vanakker

  Dachten jullie nou echt dat NVA anders is dan onze oude politieke partijen ? Voor postjes doen die alles .

 • Roger Pingeon

  Perceptie, niets dan perceptie. De politiek van de gebakken lucht floreert in Kortrijk.