Kortgedingrechter buigt zich over eis Syriëstrijdster om terug te keren naar België

In bijlage een foto van Hafsa Sliti uit 2010, Afkomstig van haar Facebookaccount.
RV In bijlage een foto van Hafsa Sliti uit 2010, Afkomstig van haar Facebookaccount.
Voor de Brusselse rechtbank van eerste aanleg vindt morgen een kortgeding plaats waarin een Syriëstrijdster reisdocumenten hoopt te verkrijgen voor zichzelf en haar twee kinderen. Dat meldt De Morgen en het nieuws wordt bevestigd door de advocaat van de vrouw, meester Nicolas Cohen.

De advocaat verdedigt de Belgische Hafsa Sliti (23), die met twee kinderen in het kamp Al-Roj zit. Dat kamp is nu in handen van de Koerdische SDF, maar ligt in de zone die Turkije wil veroveren in Syrië. Sliti's vader is een oud-gediende van Al-Qaida, die zich in december 2014 in Syrië aansloot bij IS. Dochter Hafsa volgde in januari 2015 vanuit België. Ze betuigde vorig jaar haar spijt aan een journalist en uitte haar wens om haar straf in België uit te zitten.

Via het kortgeding vraagt de vrouw dat de Belgische overheid reisdocumenten voor haar en haar kinderen zou afleveren en die aan een ngo zou bezorgen. Die ngo zou vervolgens naar de Koerdische bewakers van het kamp kunnen gaan en de moeder en twee kinderen tot in Belgische handen brengen, waardoor België hen zou kunnen repatriëren. 
42 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Frank Vekemans

  Met Groen in de regering zijn ze hier stante pede allemaal terug, met de nodige sociale voorzieningen en uitkeringen, en met een hoop vrienden ea die ook van het beloofde land willen genieten

 • anna vandenberg

  Als we de leuke Paars Groene regering krijgen staan ze hier 's anderdaags allemaal terug. Het zal de schuld zijn van de rascisten, degene die hun wortels hebben in de collaboratie dat die brave mensen België ontvlucht zijn, zal De Gucht komen vertellen op Terzake. We zullen het wel overleven, ooit zullen veel mensen beseffen dat we onze waarden en normen verkocht hebben voor de schone schijn maatschappij.

 • gustaaf Van Bever

  Advocaten die dergelijke zaken behartigen , zelf de kosten laten dragen als ze de zaak verliezen...

 • Ronny Biesen

  Waar blijven wij ons geld aan verspillen? Hebben justitie en gerecht geen verstand?

 • André Gijbels

  Ze komen maar alleen terug om op kap van de maatschappij te leven, en IS te blijven steunen