Kopzorgen: De Block betaalt veelbelovend medicijn tegen migraine niet terug

Minister Maggie De Block heeft besloten het veelbelovende maar dure middel tegen zware migraine niet te vergoeden via de ziekteverzekering.
BELGA Minister Maggie De Block heeft besloten het veelbelovende maar dure middel tegen zware migraine niet te vergoeden via de ziekteverzekering.
Het veelbelovende maar dure middel tegen zware migraine Aimovig zal in ons land niet worden terugbetaald. Patiënten én specialisten reageren verbouwereerd. Dat schrijft Het Nieuwsblad zaterdag.

Het geneesmiddel Aimovig gaat al enkele jaren over de tong bij migrainepatiënten, nadat tests hadden uitgewezen dat het voor sommigen een enorme ­verbetering betekent. "We kennen patiënten die hierdoor van 20 dagen met erge migraine terugvallen op gemiddeld zes dagen per maand", zegt professor Koen Paemeleire (UGent), neuroloog en migraine-expert. 

Het middel - dat weinig bijwerkingen heeft - is echter duur: van 500 tot zelfs 1.000 euro per maand. Vandaar dat veel patiënten hoopten dat de overheid het gebruik ervan via de ziekteverzekering ging terugbetalen. Maar dat gebeurt niet. "Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open Vld) heeft hierover een negatieve beslissing genomen", bevestigt het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering. 

Aimovig, een middel tegen migraine.
rv Aimovig, een middel tegen migraine.

Niet dat er wordt getwijfeld aan de werking. Maar er zou tussen de overheid en de fabrikant - het Zwitserse ­Novartis - geen vergelijk zijn gevonden over de financiële kant. De ­minister wilde geen verdere commentaar kwijt bij de beslissing. "Nochtans was een financieel haalbaar kader ontwikkeld", aldus nog professor Paemeleire. "De terugbetaling zou worden beperkt tot die groep migrainepatiënten die kunnen aantonen dat minstens twee andere ­geneesmiddelen bij hen onvoldoende effect hebben.”
31 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danny De Graeve

  Ze heeft groot gelijk, 500 tot 1000€ voor een doosje pillen,. Om van te duizelen. Gewoon maffia praktijken van de pharma industrie. En dit is nog maar voor een medicijn. En wie moet zich blauw betalen, juist de belasingsbetaler. Dat ze hun pillekes dan zelf maar slikken

 • André Gijbels

  Zodra zij geplaagd zit met migraine, dan zal ze het laten terug betalen

 • Wilfried Vanden Berg

  De Block die de gezondheidszorg volledig gaat kapot maken . Zij wil een goede overeenkomst met de farma industrie waar zij beter van word en ook haar partij.

 • Jan Verstrepen

  Excuseer! de Block betaald helemaal niets, het is met ons geld dat ze speelt, het geld van de sociale bijdragen je weet wel die die haar partij wilt afschaffen zodat geen enkel medicijn nog wordt terugbetaald en alleen rijken naar de dokter kunnen.Migranten en illegalen krijgen wel alles gratis nietwaar en die betalen nooit een cent sociale bijdrage.

 • Rik Connaerdt

  Kan Maggie De Block op dit moment wel beslissen of de kosten terugbetaald worden? De regering is in lopende zaken en mag dus niet meer uitgeven per maan dan het voorbije jaar per maand uitgegeven is. Ik denk ook dat de volgende regeringen het uitermate moeilijk gaan hebben om alle 'levensreddende' medicijnen terug te betalen, laat staan de niet-levensreddende.