Exclusief voor abonnees

Koptelefoon in het verkeer? Risico op ongeval is 10 keer groter

Beeld ter illustratie.
ANP XTRA Beeld ter illustratie.
Wie muziek luistert op de fiets, heeft tot tien keer meer kans op een ongeval. Voetgangers en joggers lopen tot zes keer meer risico als ze een koptelefoon op hebben. “Wat je hoort in het verkeer is minstens zo belangrijk als wat je ziet”, zeggen experts.

Je hebt 7% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
37 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Kurt Speeckaert

  Wat een gedoe over oortjes en koptelefoons De nieuwe elektrische voertuigen hoor je sowieso niet afkomen Wat daarmee??

 • Joris Janssens

  Denken jullie ook eens na over oortjes die omgevingsgeluid doorlaten, waarmee het geluid van het verkeer niet gehinderd wordt. Je kan ze in principe zelfs in houden tijdens een gesprek met een fietser die naast je rijdt. De muziek is niet hinderlijker of gevaarlijker dan muziek in de auto die niet te luid staat. Als deze oortjes (zoals de mijne) verboden worden, dan ook alle autoradios en gebruik van radio's in de auto verbieden.

 • Albert VERBRUGGEN

  eindelijk een professor die nadenkt: direct verbieden van koptelefoons/oortjes voor alle fietsers, joggers en voetgangers. Je mag nog zoveel toeteren, ze horen je niet aankomen.

 • Ramon Simon

  Taak van de ouders om hun kinderen op te voeden en te wijzen op de gevaren. Je kan moeilijk alles verbieden, mensen moeten verantwoordelijkheid nemen en een beetje gezond verstand hebben.

 • Sobek Wessels

  Als auto bestuurders een dikke boete krijgen als ze hun gordel niet dragen dan fietsers ook bij het dragen van oortjes en Gsm in de handen ? Geen gordel dragen brengt geen anderen in gevaar en er is ook nog de Airbag ?! Men zou beter een Fietshelm verplichten dat is zoals de gordel in de wagen ?! Waarom dit nog niet verplicht is begrijp ik niet aangezien de vele Hoofdletsels bij fietsers ??