Koppel laat zoontje als straf 15 uur in pyjama op ijskoud balkon staan

Jongen (6) nu kritiek: "Het is zo dat Jezus het wil"

thinkstock
Een koppel uit het Brusselse Sint-Joost-ten-Node is opgepakt voor de foltering van hun 6 jaar oude tweeling. Eén van de twee ­kinderen ligt op de dienst intensieve zorg ­nadat hij 15 uur lang op een ijskoud balkon moest staan in zijn pyjama.

De hulpdiensten kregen maandag om 20 uur een telefoontje omdat een kind in Sint-Joost-ten-Node het bewustzijn had verloren op een balkon. De ambulanciers troffen een 6-jarige jongen aan in zijn ­pyjama, bewusteloos en onderkoeld. Van 5 uur 's ochtends tot 20 uur 's avonds had hij buiten moeten staan, als straf omdat hij zelf eten had gezocht in de keuken. De temperaturen zakten in de loop van de avond tot 3 graden.

Zware ondervoeding en mishandeling
De jongen vertoonde duidelijke ­tekenen van zware ondervoeding en mishandeling. Dat stelden de hulpverleners ook bij zijn tweelingzusje vast. De kinderen werden meteen naar het ziekenhuis ­gebracht. De onderkoelde jongen is nog steeds in kritieke toestand, zijn zusje is er iets beter aan toe maar wordt ook nog steeds verzorgd.

"Zo wil Jezus het"
De moeder, een Française, en haar vriend werden nog diezelfde avond gearresteerd en verhoord. "Geen van beide lijkt in te zien dat ze de kinderen verkeerd behandelden. Hun moeder ontkent alles terwijl de stiefvader wel gedeeltelijke bekentenissen aflegde", aldus het parket. "Het is zo dat Jezus het wil", praatte D.F. de verwaarlozing goed.

Hoe kon de mishandeling zo lang onopgemerkt blijven? Lees het hele verhaal in onze Pluszone, exclusief voor abonnees. Proef nu vier weken voor maar twee euro.

Stiefvader Charles D.F.
kos Stiefvader Charles D.F.

Koppel riskeert zware celstraf

Het paar dat zijn 6-jarige zoontje vijftien uur lang in zijn pyjama in de kou op het balkon liet staan, riskeert zware celstraffen. Dat meldt het Brusselse parket. De 31-jarige moeder en de 21-jarige stiefvader zijn door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld wegens het folteren van minderjarigen door hun ouders of een persoon die gezag over hen heeft. Op dat misdrijf staan celstraffen van 20 tot 30 jaar.

De rechtbank kan lagere straffen uitspreken als ze rekening houdt met verzachtende omstandigheden. Het Brusselse parket overweegt ook om aan de jeugdrechter te vragen beide ouders uit het ouderlijk gezag te ontzetten. Beide ouders schijnen zich volgens het parket geen rekenschap te geven van de ernst van de feiten.