Ga naar de mobiele website
^ Top

Koppel in de Ardennen folterde tien jaar lang eigen kinderen

RTL
In een gezin in Erezée, een kleine gemeente in het hart van de Belgische Ardennen, hebben zich volgens sudinfo.be verschrikkelijke praktijken afgespeeld. Sebastien Hardenne en Isabelle Simon mishandelden hun zoon en drie dochters er tien jaar lang. Nochtans zou de dienst Jeugdwelzijn al langer op de hoogte zijn geweest. De ouders verschijnen op 12 juni eindelijk voor de rechtbank van Marche-en-Famenne. Er hangt hen een tienjarige celstraf boven het hoofd voor onmenselijke behandeling.

De vier kinderen zaten geregeld opgesloten in een kleine ruimte, waar ze slagen kregen van vader Sebastien. Die schuwde daarbij stokken, ijzeren buizen en elektrische vliegenmeppers niet. Bovendien hongerde de vader zijn kinderen uit, waarop ze vervolgens gedwongen werden om boterhammen te eten besmeerd met uitwerpselen en urine.

Moeder Isabelle zou op de hoogte zijn geweest en niets gedaan hebben om de wantoestanden een halt toe te roepen. De vader zou zelfs in de mond van zijn kinderen geürineerd hebben. Twee dochters werden in een koffer geduwd die ingesmeerd was met uitwerpselen en vervolgens door de vader de kamer werd rondgegooid.

Hardenne ging zelfs nog verder met zijn criminele gedrag door de kinderen te onderwerpen aan waterboarding, een foltertechniek waarbij het slachtoffer een natte doek op het gezicht gelegd krijgt en er water overheen gegoten wordt. De sensatie lijkt erg op verdrinking. Onder meer terroristen in de Amerikaanse gevangenis van Guantanamo Bay ondergingen zulke folteringen.

De feiten hebben maar liefst tien jaar lang kunnen plaatshebben. In 2003 had de directeur van de school in 2003 nochtans aan de alarmbel getrokken en de dienst Jeugdwelzijn verwittigd. Op school werd immers vastgesteld dat de kinderen ondervoed en vuil waren. De ouders verloren toen twee maanden lang hun voogdij over de kinderen, maar daarna kwamen ze opnieuw in een hel terecht.

Volgens de advocaat van de ouders zouden haar cliënten berouw tonen en hun kinderen een brief met verontschuldigen geschreven hebben. De sociale dienst van Namen vangt de kinderen nu op.

In zijn zoektocht naar meer informatie stuitte Sudinfo.be op de buurvrouw, Anne-Marie Durieux (63). "Ik voel me ziek en ben kwaad dat ik hier niets van gezien heb. Ik snap ook niet dat familieleden of vrienden van het koppel niets gezien hebben. Wat die man daar gedaan heeft is, wat mij betreft, nog erger dan wat Marc Dutroux gedaan heeft. Hij deed dit verdorie met zijn eigen kinderen. Maar nooit heb ik een kreet gehoord vanuit hun huis. We merkten natuurlijk wel hun gebrek aan hygiëne en het feit dat de kinderen altijd honger hadden. Dan kwamen ze aan onze deur staan om te zeggen dat het hier lekker rook en vroegen ze wat ik gemaakt had. Ik gaf hen dan telkens wat, maar dat duurde nooit lang want erg snel kwam hun moeder of vader hen zoeken. Waarna ze gestraft werden."Meld een bug