Kopers willen koste wat kost nog profiteren van woonbonus: huizen 3,2 procent duurder

BELGA
Het aantal vastgoedtransacties is in oktober met 42,9 procent gestegen in vergelijking met oktober vorig jaar. Dat is een rechtstreeks gevolg van de afschaffing van de woonbonus vanaf volgend jaar, die de Vlaamse regering eind september heeft aangekondigd. Ook ging de huizenprijs met 3,2 procent omhoog in vergelijking met de eerste negen maanden van dit jaar terwijl die van appartementen zo goed als stabiel bleef, meldt de Federatie van het Notariaat (Fednot).

De Federatie van het Notariaat publiceerde vandaag ook de “notarisbarometer” voor het derde kwartaal. In oktober 2018 werden 19.003 transacties genoteerd, in oktober 2019 zijn dat er 27.152.

“Er waren in het derde trimester heel veel transacties in heel het land, met een stijging van meer dan 4 procent. Maar als we enkel kijken naar de maand oktober, dan is er enkel in Vlaanderen een stijging van 43 procent in vergelijking met een jaar eerder. De aankondiging van de aanschaffing van de woonbonus heeft dus een onmiddellijk effect gehad”, zegt woordvoerder van Notaris.be Bart van Opstal.

Het gaat om een ongeziene stijging, die volgens de notarissen van korte duur zal zijn. “De kans dat je in november of december nog een huis kunt kopen met de woonbonus, is zeer klein. Het criterium om die nog te krijgen is de datum dat de notaris de akte ondertekent, terwijl de cijfers voor oktober die van de compromissen zijn”, zegt van Opstal, die in november en zeker in december een terugval van het aantal transacties verwacht.

Notarissen gaan selecteren en dringende dossiers, de woonbonusdossiers, voorrang geven

Bart van Opstal

Bij de notarissen is het ondertussen alle hens aan dek om de akten nog dit jaar te tekenen, aangezien de klanten erop aandringen dat dat nog gebeurt. “Notarissen gaan selecteren en dringende dossiers, de woonbonusdossiers, voorrang geven”, zegt van Opstal. “Ze doen hun uiterste best om het werk er nog door te krijgen, maar aangezien ook de administraties overbevraagd zijn door de notarissen, komt bepaalde info ook trager binnen.”

Huisprijzen

De prijzen voor huizen zijn 3,2 procent gestegen in oktober in vergelijking met de eerste negen maanden van het jaar, terwijl die van appartement zo goed als stabiel bleven (-0,80 procent). Dat toont aan dat de mensen die wilden genieten van de woonbonus vooral huizen hebben gekocht. “We zagen in de eerste negen maanden al een prijsstijging van 3,2 voor appartementen en huizen, en daar komt in oktober nog eens 3,2 procent bovenop voor huizen, dat is een aanzienlijke stijging”, aldus van Opstal. “We verwachten echter dat ook die extra stijging van korte duur is.”

Waar het duurst?

In Brussel is een woonhuis het allerduurst. Daar kost het gemiddeld 474.371 euro, een pak meer dus dan in de rest van het land. In vergelijking met 2018 gaat het na negen maanden om een groei van 4,5 procent. In Wallonië was de gemiddelde prijs 196.731 euro voor een woning, in Vlaanderen was dat 285.090 euro. Vlaams-Brabant en Antwerpen zijn de duurste Vlaamse provincies, daar lag het gemiddelde boven de 300.000 euro. Limburg is de goedkoopste provincie in Vlaanderen voor zowel woonhuizen als appartementen, in Wallonië is dat Henegouwen.

Net als bij de woonhuizen, steeg ook de gemiddelde prijs van een appartement. Het gaat om een toename van 3,7 procent in vergelijking met 2018. Daarmee lag de gemiddelde prijs van een appartement zo'n 8.000 euro hoger. In Brussel behelst de meerkost 13.000 euro, wat een stuk meer is dan op nationaal niveau. 

OPROEP: Onze redactie is op zoek naar mensen die hun huis verkocht hebben en opmerkelijk meer kregen dan de vraagprijs nadat de afschaffing van de woonbonus bekend werd. Heeft u uw huis recent verkocht aan een hogere prijs dan verwacht? Mail kort uw verhaal naar regiochefs@hln.be. Vergeet vooral uw gsm-nummer niet te vermelden.

Lees ook: 

De registratierechten dalen na uitdoven van de woonbonus, maar welke kortingen zijn er nog meer?
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Kelchtermans

  Dus het woonbonusvoordeel gaat volledig op aan de meerprijs. Leuk voor al wie zijn huis nog rap te duur heeft kunnen verkopen, jammer voor al wie zich heeft laten opjagen en nu misschien een kat in een zak heeft gekocht.

 • peter knaap

  als je 3.5 % aan de makelaars moet betalen + btw gaan de woningen zo duurder staan.

 • Ben Strubbe

  De plotse daling van de huizenprijzen tussen 78-81 was van korte duur, Tim Peeters. Drie jaar laten was daar niets meer van te merken en zijn de prijzen gestaag beginnen toenemen. Waarschijnlijk lag de oorzaak bij de extreem hoge interestvoeten (+9-13,50%) voor een hypothecaire lening en de heftige economische crisis in de jaren '80. De prijzen voor een huis zullen blijven stijgen omdat de Belgische huizenmarkt in wezen gezond is en omdat de nood blijft toenemen door de toenemende bevolking.

 • Katherine Baker

  Een grote schande om de prijzen weeral de hoogte in te jagen .... !!!!

 • Tim Peeters

  Als een huis zeer lang te koop staat krijg je nooit de vraagprijs beste Gerda.de Vlaming en zijn vastgoed! Wie vroeger blijkbaar kocht gunt nieuwe kopers niks maar geen nood .alles stopt een keer.velen geloven blijkbaar in immoklaas de broer van sinterklaas.wie op immoweb kijkt ziet zeer veel zware prijsdalingen omdat tegenwoordig iedereen denkt dat zijn vastgoed een Monaco prijszetting waard is.in de jaren 80 is er ook een inzinking geweest en geschiedenis herhaalt zich meestal.