Koperdieven klimmen in hoogspanningsmasten en knippen aardingsdraden door: “Levensgevaarlijk”

Meer dan twee kilometer kabels gestolen, Elia neemt maatregelen

hoogspanning
KOS hoogspanning
Hoogspanningsbeheerder Elia is opnieuw slachtoffer geworden van koperdieven. De daders gingen aan de haal met meer dan 2 kilometer kabels, meldt het bedrijf.

De diefstallen vonden vrijdag overdag en zondag in de vroege avond plaats in de gemeente Vaux-sur-Sûre, in de provincie Luxemburg. De koperdieven kropen daarbij in de hoogspanningsmasten en knipten aan beide kanten de aardingsdraden door. Die vallen dan naar beneden. "Levensgevaarlijk", klinkt het bij Elia.

Directe gevolgen voor de elektriciteitsvoorziening waren er niet, maar er is wel schade aan het hoogspanningsnet. De kosten voor het vervangen van de kabels lopen hoog op. Het is niet voor het eerst dat de hoogspanningsbeheerder slachtoffer is van koperdieven. Wel nieuw is dat de dieven nu ook overdag toeslaan.

Elia heeft een klacht ingediend en maatregelen genomen om de infrastructuur te beschermen, zoals het verhogen van het aantal inspectiepatrouilles.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Cor Dierckx

  Als ik een kilo koper aflever bij een opkoper vraagt hij mijn paspoort al meerdere keren tegen gekomen en die mensen kunnen honderden kilo's afleveren zonder problemen . Het risico om gesnapt te worden is klein en loopt het mis volgt de traditionele werkstraf van enkele uren.

 • rik lagrou

  Zolang men koper kan blijven verkopen zonder probleem Is dat nu zo moeilijk ieder aan-kopers moet bewijs hebben dat geen koper uit kabels of oude frigo om 20cm koper Zodat niet kan hersteld door sociale organisatie!

 • joseph lemmens

  Bij de N.M.B.S. hadden ze in het verleden met hetzelfde probleem af te rekenen en werden de koperen aardingskabels vervangen door aluminium aardingskabels.Dus Elia maak er maar snel werk van voor het te laat is.

 • andre Dewilde

  Ze kunnen maar stelen tot er ene aan den draad blijft hangen.

 • jean petermans

  De vindingrijkheid van zulke gasten blijft mij steeds weer verbazen.