Koperdiefstallen in dalende lijn

PHOTO NEWS
Het aantal koperdiefstallen op het spoorwegnet blijft dalen. De schade bedroeg vorig jaar 750.000 euro. In 2015 was dat nog 1,1 miljoen euro. Opvallend is wel dat dagelijks twee treinen vertraging oplopen door koperdiefstal, schrijft De Zondag.

Vorig jaar werden 126 koperdiefstallen gepleegd op het spoorwegnet van de NMBS en Infrabel. Dat is een daling van 30 procent ten opzichte van 2015, en van maar liefst 84 procent ten opzichte van 2013. Voor de eerste zes maanden van dit jaar staat de teller op 61 diefstallen.

Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Veli Yüksel (CD&V) opvroeg bij minister van Mobiliteit François Bellot (MR). Het nationaal actieplan tegen koperdiefstal, in 2013 opgemaakt, werpt zijn vruchten af, concludeert Yüksel.

Door de koperdiefstallen liepen vorig jaar wel gemiddeld twee treinen per dag een vertraging op van gemiddeld 21 minuten. De totale schade voor de NMBS en infrastructuurbeheerder Infrabel bedroeg 750.000 euro. Ook dat is een daling ten opzichte van het jaar voordien.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Samuel Peeters

  Misschien werd er een 'mol', een insider, uitgeschakeld en zijn de slaagkansen daardoor verminderd?

 • Gerda Rousseau

  Omdat het koper op is?

 • Bruno Beirnaert

  Waarschijnlijk zitten de stijgende werkloosheidsuitkeringen en het grotere aanbod kraakpanden daar voor iets tussen...

 • Ricci Latte

  Dat denk ik ook Bert... en stelen blijft stelen, of het nu voor 100 euro is of voor 750000 euro.

 • Bert Van Vaerenbergh

  Een daling van 30 procent ten opzichte van 2015, en van maar liefst 84 procent ten opzichte van 2013. Zou het kunnen dat de NMBS wat minder nonchalant zijn materiaal laat rondslingeren en wat beter beveiligd?