Koopje voor nog geen 2 miljoen euro: abdijsite met kasteel met meer dan 24 kamers en gigantisch park

De ingang van de abdijsite van Florival.
FOD Financiën De ingang van de abdijsite van Florival.
Op Finimmoweb, de verkoopsite voor onroerende goederen van de federale overheid, staat een opmerkelijk gebouw te koop: de voormalige abdij van Florival op een domein van bijna vier hectare. Het bijhorende kasteel is een prachtig staaltje neoklassieke architectuur met meer dan 24 kamers en verschillende bijgebouwen. Verkoopprijs: 1.950.000 euro, plus kosten. Er is wel nog wat opknapwerk nodig. 

De voormalige abdij van Florival, op de taalgrens vlakbij Huldenberg in Vlaams-Brabant, staat al jaren leeg. Het gebouw deed vroeger dienst als opleidingscentrum voor de federale overheidsdienst (FOD) Binnenlandse zaken. Zo bevond zich de school van de civiele bescherming in het gebouw.

Het domein kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 13de eeuw. De abdij van Florival werd in 1218 nabij Archennes gesticht en behoorde tot de orde van Citeaux. De abdij schonk haar naam aan het gehucht in Grez-Doiceau (Graven) waar het domein zich situeert. In 1796 werd de abdij opgegeven door de Franse revolutionairen.

De hele site is geklasseerd en bevat een kasteel in late neoklassieke stijl (1850), verschillende restanten van de voormalige abdij, een tuin en een park van bijna vier hectare. Er zijn ook ondergrondse keukenruimtes. Het onthaal wordt dan weer gekenmerkt door origineel parket, houtwerk en marmer. Op de tweede verdieping alleen al zijn er 24 individuele kamers.

En tot slot nog opvallend: de site die in totaal meer dan vier hectare groot is, ligt op amper 20 meter van het station van Florival.

De schitterende traphal in neoklassieke stijl.
FOD Financiën De schitterende traphal in neoklassieke stijl.
De inkomhal met origineel houtwerk, vloeren en plafond.
FOD Financiën De inkomhal met origineel houtwerk, vloeren en plafond.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ronny Vansteelandt

    Alleen al het dak isoleren, dubbel glas zetten en de leidingen van water en electriciteit vernieuwen kost je evenveel.

  • Louis Deweerdt

    ziet er prachtig uit

  • johanneke li

    Het onderhoud zal niet goedkoop zijn al is de aankoopprijs nog zo laag