Koninklijke Schenking stuurt bij: “Zo snel mogelijk en op proactieve wijze" informatie beschikbaar voor grote publiek

De Croo: “Rekenhof heeft nooit opmerking gegeven over handelswijze van Koninklijke Schenking”

Het kasteel van Ciergnon is een van de gebouwen in beheer door de Koninklijke Schenking.
belga Het kasteel van Ciergnon is een van de gebouwen in beheer door de Koninklijke Schenking.
De Koninklijke Schenking gaat “zo snel mogelijk en op proactieve wijze” een maximum aan informatie ter beschikking stellen via het internet. Dat meldt de Schenking zelf. Vanmiddag verklaarde minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) in de Kamer ook dat het Rekenhof bij elke controle een clean sheet gegeven heeft. Wel vindt De Croo dat een instelling met zo'n prestige inspanningen moet doen om meer transparantie aan de dag te leggen.

Met het oog op het verbeteren van de kennis bij het grote publiek van de talrijke opdrachten van algemeen belang die de instelling uitvoert, zal de Koninklijke Schenking zo spoedig als mogelijk en op proactieve wijze werk maken van het ter beschikking stellen van een maximum aan informatie via internet”, luidt het in een persbericht. Na de ophef van gisteren vond vandaag een raad van bestuur plaats, die wel al gepland was. Na afloop beloofde de Koninklijke Schenking meer transparantie. “Op basis van de vele artikels die de voorbije dagen verschenen in de media, werd vastgesteld dat er blijkbaar misverstanden bestaan omtrent de instelling.”

 De raad van bestuur herinnert er ook nog aan dat de werking van de Koninklijke Schenking elk jaar door het Rekenhof wordt gecontroleerd. Dat was ook de boodschap van minister De Croo tijdens het vragenuurtje in de Kamer. Hij kreeg vier vragen voorgeschoteld na onderzoek waaruit blijkt dat de instelling, waarvan De Croo voogdijminister is, een beroep doet op overheidsgeld terwijl dat wettelijk eigenlijk niet mag.

“Geen enkele opmerking”

De minister stelde dat zijn departement een beroep doet op het Rekenhof voor de controle op de Koninklijke Schenking. "Het Rekenhof heeft systematisch, bij elke controle, de Koninklijke Schenking een clean sheet gegeven. Geen enkele opmerking. Daar kunnen veel openbare instellingen enkel maar van dromen", zei De Croo.

Hij herinnerde eraan dat het Rekenhof ter beschikking staat van het parlement. “Dat is verplicht om jullie klaarheid te geven.”

Het klopt dat de instelling soms een beroep doet op overheidsgeld, zei De Croo. Dat gebeurt op basis van bilaterale akkoorden. “Maar in dat geval zijn er altijd twee partijen in het spel”, klonk het. Naast de Koninklijke Schenking zijn dat andere overheden of steden en gemeenten.

Minister van Financiën Alexander De Croo.
BELGA Minister van Financiën Alexander De Croo.

Vandenbroucke: “Nodig hen uit in de Kamer”
Barbara Pas (Vlaams Belang), Joris Vandenbroucke (sp.a), Jean-Marie Dedecker en Peter Buysrogge (N-VA) laakten net dat gebrek aan transparantie. Pas was niet onder de indruk van het antwoord van de minister. “Ze krijgen een clean sheet omdat het Rekenhof de gegevens van de Koninklijke Schenking niet krijgt”, stelde ze. Pas gaf de vorige regering -met N-VA aan boord- nog een veeg uit de pan omdat die ermee akkoord zou zijn gegaan bepaalde beveiligingskosten door te schuiven.

Voor Buysrogge en Vandenbroucke was het antwoord van de De Croo een aanzet om zelf aan de slag te gaan. Voor de N-VA’er moet er op korte termijn transparantie komen. De sp.a’er stelde voor om het Rekenhof en de raad van bestuur van de Koninklijke Schenking naar de Kamer uit te nodigen. “Als dan blijkt dat er iets niet klopt of onwettig is, kunnen we een stap verder zetten”, aldus Vandenbroucke.

Joris Vandenbroucke.
BELGA Joris Vandenbroucke.

Miljoenen euro’s
Het ongenoegen blijft groot, nu blijkt dat de Belgische belastingbetaler voor miljoenen euro’s mee betaalt aan het koninklijke patrimonium. Intussen is ook commotie ontstaan rond het park van Laken. Dat blijft gesloten, ook al kost het onderhoud jaarlijks één miljoen euro. “Het is de laatste plek waar de koninklijke familie enige privacy heeft”, klinkt het. N-VA-fractieleidster in het Brussels Parlement Cieltje Van Achter dringt naar aanleiding van de recente onthullingen aan op de dringende behandeling van haar resolutie om het kasteelpark toch open te stellen.

Rode Neuzen Dag kent vrijdag zijn finale. Met het ingezamelde geld helpt Rode Neuzen Dag onze jongeren sterker te maken, vooral op scholen. Samen met meer dan 2 miljoen lezers gaat HLN voor #generationstronger. Als elke HLN-lezer slechts 1 euro bijdraagt, kan Rode Neuzen Dag een recordsom ophalen in de laatste rechte lijn. Het enige wat je daarvoor moet doen, is een sms sturen. Dat doe je door NEUS te sms’en naar 4666. Met slechts 1 euro kan je dus een wereld van verschil maken. Of het is gelukt, verneem je vrijdag tijdens de grote liveshow op VTM om 20.40 uur.
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jan arnouts

  We worden allen gepluimd door de staat. Brave Belgen. In Frankrijk had het niet waar geweest

 • Phil Duncan

  Zowel het Rekenhof als de bevoegde ministers hebben er zich makkelijk vanaf gemaakt , laat de boel maar lopen . Hoelang maakt het vorstenhuis hier al van misbruik ??? Al het teveel betaalde aftrekken van hun dotatie , ze vliegen al op kosten van defensie zowel privé als voor het werk . Ze verstoken mazout als gekken in deze periode van klimaatgekte en waarvoor dan nog ?? Ciergnon , 10 man personeel het jaar door , 500.000 l mazout voor amper 10 dagen tegenwoordigheid . Als het al zoveel is ?

 • Nema De Geest

  Die gigantische tuin is de laatste plaats waar hij privacy heeft? Vergeet men dat de koning in een megalomaan paleis? Duizenden mensen in Brussel alleen al wonen in een mini-studio zonder tuin, balkon of terras of zelfs maar een slaapkamer. Als die paar vierkante meter voor hen voldoende privacy is, dan zal dat paleis wel volstaan voor de koning, zeker? En het lijkt me sterk dat hij nergens een buitenverblijf heeft. Maak er dus maar gauw een openbaar park van.

 • Paul Boutsen

  Het rekenhof ziet enkel toe als er misbruik van gelden gemaakt worden, en dat is niet het geval. Het is enkel de verkeerde, de belastingbetaler, die de facturen betaald. Maar ze zijn effectief betaald en er zijn geen fouten in de aanbestedingen gebeurd. En kom niet af dat de traditionele partijen van niets wisten, een omerta die JM DeDecker terecht aanhaalde! Politici en koningshuis hebben geen enkele voeling meer met de realiteit waar de werkende mens dagdagelijks mee moet leven.

 • Bert De Jaegher

  het probleem is nu hoe ze het gaan oplossen/verkondigenmaar 1 zaak is zeker nl de belastingbetaler zal nog steeds de pineut zijn. Welke politici of partij durft dit tot op het bot te onderzoeken ?