Koninklijke familie herdenkt koning Boudewijn, zonder koning Albert en koningin Paola

Koning Boudewijn en Koningin Fabiola.
ANP Koning Boudewijn en Koningin Fabiola.
In de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken is zaterdagvoormiddag een dankviering gehouden naar aanleiding van de 25ste verjaardag van het overlijden van koning Boudewijn. Koning Albert en koningin Paola waren niet aanwezig tijdens de viering.

De viering werd bijgewoond door koning Filip en koningin Mathilde en hun kinderen, met uitzondering van prinses Elisabeth, prinses Astrid en haar echtgenoot en kinderen, en prins Laurent. Diens echtgenote en kinderen waren afwezig, net zoals koning Albert en koningin Paola. Ook de Spaanse familie van wijlen koningin Fabiola waren aanwezig, net zoals de Groothertog van Luxemburg.

"Een rechtschapen man"

Kardinaal Jozef De Kesel, die de viering voorging, omschreef de overleden vorst in zijn homilie als "een rechtschapen man, een staatshoofd dat niet als instelling functioneerde maar als mens regeerde", en zei dat Boudewijn "het geloof als een gave zag ten dienste van de mensen, niet als een wapen om de overhand te behalen."

"We zijn hier om de erfenis van koning Boudewijn te eren en te gedenken wat hij allemaal voor ons land gedaan heeft", sprak de kardinaal. "Zijn gezag was groter dan de macht waarover hij beschikte."

De kardinaal legde ook de nadruk op de aandacht die de overleden vorst steeds had voor de minderbedeelden in de maatschappij: "Ouderen, armen, vluchtelingen, slachtoffers van mensenhandel. Hij had voor hen altijd een luisterend oor, zag hen niet als hulpbehoevenden maar als mensen die in hun waardigheid moesten erkend worden."

Als voorbeden werden vier fragmenten gebruikt uit toespraken van koning Boudewijn. Daarin wenste hij zijn onderdanen een gelukkig familieleven, riep hij jongeren op open te staan voor de anderen, raadde hij aan zich te wapenen tegen intolerantie en racisme en wees hij op de nood aan solidariteit, maar ook aan een bijdrage van eenieder.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • fanny steylaerts

  Zo belangrijk is B. en de familie niet voor A.II en P. blijkbaar. Ze hadden nu toch wel efkes over huis kunnen komen he, hij is toch wel na-koning voor iets zeker.

 • Tom Caers

  Pfff de man die België naar de afgrond geholpen heeft ja.

 • Anthony van der Borght

  Dat is weinig van ons zorgen.. ik weet alleen dat het de beste koning was !!!!

 • Albert Georges

  Een schande dat Albert en Paola niet aanwezig waren. België is nog wel goed voor hun dotatie van 900000 euro’s ! Ik zou dir percdirect stoppen . Nu horen we de politiekers niet hė ! Van dezelfde slag ? Poen en voor de rest mag iedereen kieperen !

 • Tony Vandermaelen

  Dat was dus de koning die weigerde de wetten te ondertekenen die zijn volk gestemd had ...