Koningshuis warm onthaald op nationale feestdag

UNKNOWN
Op het Paleizenplein in hartje Brussel is het militair defilé voorbijgetrokken. De koninklijke familie en verschillende politieke gasten volgden de optocht vanop een tribune. Deze voormiddag vond in de Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal in Brussel het Te Deum plaats.

Het militaire defilé startte even na 16 uur. Uiteraard zat het hele koningshuis op de tribune, maar er waren ook verschillende politieke gasten. Onder hen minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom, premier Yves Leterme en minister van Defensie Pieter De Crem.

Thema's
Het defilé van dit jaar werd beheerst door twee grote thema's: het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie en de 65ste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van België. Het militaire defilé begon met een een delegatie van militairen uit de 27 Europese lidstaten die achter de Europese vlag liepen. Het defilé zelf was een lange stoet met 1.500 mensen en 83 voertuigen, helikopters en vliegtuigen. Vooral de oud-strijders kregen veel applaus.

Pieter De Crem kon fier toekijken naar de nieuwe pantservoertuigen van het leger in de stoer, en ook de Belgian Special Forces, de elite-eenheid van het leger, toonde het prototype van een nieuw voertuig: de Unimog-vrachtwagen.

Warm applaus
Na de viering nam de koninklijke familie uitgebreid de tijd om het volk te groeten. De koninklijke familie kreeg op de trappen van de kathedraal een warm applaus van het publiek. Prins Filip, prinses Mathilde, koning Albert II en koningin Paola namen net als koningin Fabiola plaats op de koninklijke tribune. Prins Laurent en prinses Claire namen samen met prinses Astrid en prins Lorenz en hun zoon Amedeo plaats op een van de eretribunes.

Te Deum

In de Brusselse Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal werd vanochtend de nationale feestdag afgetrapt met het Te Deum, de traditionele viering ter gelegenheid van de nationale feestdag. Terwijl de meeste leden van de koninklijke familie in Brussel zaten, waren prins Laurent en prinses Claire afgezakt naar Aarlen. De viering werd geleid door aartsbisschop André-Joseph Léonard. Het was de eerste keer dat hij het Te Deum voorzat.


Geluk aan iedereen
In Aarlen nam prins Laurent het woord. "Ik zou graag de macht hebben om geluk te brengen aan iedereen die deze mis vandaag heeft bijgewoond", verklaarde hij. Bij het buitengaan van de kerk nam het prinselijke paar ruim de tijd om het publiek dat voor de gelegenheid was samengestroomd, te groeten.

Europese hymne
Net als elk jaar tekenden ook tal van politieke figuren present. Naast vertegenwoordigers van de ontslagnemende federale regering waren onder andere José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, en Europees president Herman Van Rompuy van de partij aangezien de nationale feestdag dit jaar in het teken staat van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie. Net voor de de Brabançonne klonk de Europese hymne.

Veiligheid
De veiligheidsmaatregelen op het defilé zijn verscherpt in vergelijking met de vorige jaren. Dat komt door de doodsbedreigingen aan het adres van koningin Fabiola, die ernstig genomen worden, en door het incident op de Nederlandse Koninginnedag vorig jaar. Toen probeerde een man met zijn auto een aanslag te plegen op de koninklijke familie. Acht mensen kwamen om.

Vuurwerk
Het koninklijk paleis en het parlement zijn vandaag open voor het publiek. Aan het Justitiepaleis heeft de politie een dorp opgetrokken ter promotie van haar diensten. De dag wordt afgesloten met vuurwerk op de Kunstberg.

Parlement
Zo'n 6.300 mensen hebben vandaag van de nationale feestdag gebruik gemaakt om een bezoek te brengen aan het federale parlement. Het parlement houdt traditioneel zijn opendeurdag op 21 juli. (adb)

UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN
UNKNOWN