Koningin Paola geland op luchthaven Melsbroek en overgebracht naar ziekenhuis

Koningin Paola is geland op de luchthaven van Melsbroek en overgebracht naar het Sint-Lucasziekenhuis in Brussel, waar ze verdere onderzoeken ondergaat om een precieze diagnose te stellen. Koning Filip heeft haar intussen al bezocht.

Afgelopen nacht kreeg de koningin een beroerte in Venetië. Dat meldde de RTBF vanmorgen. Volgens de Italiaanse pers werd Paola opgenomen omdat er voor een beroerte werd gevreesd. Later bleek het te gaan om een "neurologische aandoening van voorbijgaande aard". Ook volgens de RTBF is de koningin niet in levensgevaar, en is haar toestand onder controle. De juiste diagnose zal nog door haar vaste arts moeten gesteld worden. Koning Filip heeft haar intussen al bezocht in het Sint-Lucasziekenhuis in Brussel.

Photo News

Premier Michel en Italiaanse president betuigen medeleven

Premier Charles Michel heeft vanuit New York, waar hij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties bijwoont, koningin Paola veel beterschap gewenst. Dat zegt zijn woordvoerder. "De premier heeft geïnformeerd naar haar gezondheid en haar veel beterschap toegewenst", klinkt het.

Op de website van het Italiaanse presidentschap heeft ook president Sergio Mattarella zijn medeleven betuigd aan koning Filip. "Ik stuur de koningin mijn beste wensen voor een snel en volledig herstel." 

Gezondheid

 Toen de vorstin twee jaar geleden een wervelfractuur opliep bij een val op skivakantie, moest ze ook gerepatrieerd worden. Dat gebeurde toen door Touring.

Paola moet het al enkele jaren rustiger aan doen wegens hartritmestoornissen en osteoporose, een aandoening die het risico op botbreuken verhoogt. Naast haar wervelfractuur liep de koningin in februari 2017 ook een breuk aan de heup op, waarvoor ze werd geopereerd in het Brusselse ziekenhuis Saint-Luc. In september 2015 werd ze ook even opgenomen in een Italiaans ziekenhuis met hartritmestoornissen. 

Albert en Paola in 1967 met de Franse zanger Gilbert Bécaud.
BELGA Albert en Paola in 1967 met de Franse zanger Gilbert Bécaud.

Verjaardag

De 81-jarige Paola Ruffo di Calabria is de moeder van de huidige koning Filip, die in 2013 de troon besteeg toen zijn vader Albert II troonsafstand deed. Albert vervulde de rol van koning sinds 1993, toen zijn broer Boudewijn onverwachts overleed aan een hartstilstand. Albert werd eind april nog geopereerd aan zijn aortaklep.

Albert en Paola verbleven al een tijdje in Paola's geboorteland Italië en misten zo de herdenkingsmis voor Boudewijn. Ze vierden daar op 11 september Paola's verjaardag, en de koningin is ook een vaste bezoeker van de Biennale in Venetië, die nu loopt.

Het laatste officiële evenement dat het koningspaar bijwoonde, was de voordracht Eer en geweten van de journalistiek vandaag in Brussel in januari.

Albert en Paola in 2008.
AP Albert en Paola in 2008.
Photo News
Photo News39 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Ellen Kreischer

  Ik heb koningin Paola altijd een zeer innemende vrouw gevonden Ze straalt gewoon warmte en vriendelijkheid uit. Ik wens haar bij deze een voorspoedige genezing toe. Met aller vriendelijkste groeten van Ellen Kreischer uit Heerhugowaard in Noord Nederland.

 • Raoul Rouma

  Volgens de media een gewoon lijnvlucht! Vergeet het maar er worden weer veel eieren onder gelegd. Italie voor het vermaak en Belgie voor de medische kosten. Veel poespas in St. Luc en de specialisten staan haar op te wachten, wat zijn wij toch volgzame mensen. Hoog tijd voor een republiek. Voor de reacties hier hebben ze gans de fanclub van ons land opgetrommeld vermoed ik. Stond Vastapane haar niet op te wachten?

 • ka Van der Linden

  Algeheel herstel toegewenst aan Hare Majesteit, Koninklijke Hoogheid, Koningin der Belgen en Koningin Moeder.

 • Jan Verstrepen

  Beterschap.

 • Inci YUKSEL

  Spoedig herstel toegewenst