Koning wil geen dotatie voor Elisabeth

BELGA
Prinses Elisabeth hoeft voorlopig geen dotatie. Filip en Mathilde willen hun oudste dochter niet belasten met de verplichtingen die zo’n financiële ondersteuning met zich meebrengt. De komende jaren wil de kroonprinses een zo normaal mogelijk leven leiden.

De troonopvolgster wordt 18 jaar op 25 oktober en maakt vanaf dan volgens de wet aanspraak op een dotatie. Hoe groot die is, moet de regering bepalen. De voorbije maanden werd een bedrag van 920.000 euro per jaar - 2.500 euro per dag - geopperd. Dat is evenveel als koning Albert. Politiek ligt de zaak moeilijk, omdat onder meer N-VA al langer pleit voor de afschaffing van de dotaties.

Maar de lont is nu al uit het kruitvat gehaald: haar ouders hebben besloten om Elisabeth voorlopig een leven te gunnen ver van officiële verplichtingen. Een dotatie betekent dat de kroonprinses een eigen Huis zou moeten onderhouden, met eigen medewerkers, en een officiële agenda moet bijhouden. Dat willen noch haar ouders, noch Elisabeth zelf.

De prinses gaat de volgende jaren voluit voor haar studies. Ze zit zeker nog tot de zomer van volgend jaar in het Atlantic College in Wales, waar ze haar middelbaar afmaakt. Haar uitstekende resultaten doen vermoeden dat ze daarna verder zal studeren. Wellicht krijgt ze ook nog een militaire opleiding. Van een dotatie is dus nog een hele tijd geen sprake.

Er is nog een tweede reden waarom een jaarlijkse toelage zeker niet voor de onmiddellijke toekomst is. Lees er meer over in onze Pluszone. Proef nu vier weken gratis.




44 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Chris Devlaeminck

  Nu nog zeggen dat ze geen koningin wil worden en dat de monarchie moet opgedoekt worden. Dan krijgt ze mijn respect.

 • gina duribreux

  in plaats voor afstaat voor de arme belgen maar ja dit is teveel

 • Marcel Willems

  Wat hebben jullie tegen het konings huis.Als het bij de koning en koningin plus de troonopvolger gaat is er geen probleem en kost veel minder dat de opeenvolgende presidenten die nooit onhafhankelijk zijn omdat ze politiek gebonden zijn

 • Nikolaas Bouman

  Arme prinses. Nog geen 18 en nu al betrokken bij dit soort zaken. Gelukkig heeft ze verstandige ouders.

 • piet devlieger

  De meesten onder jullie hebben het slagwoord gemist, beste mensen : "voorlopig". Dat zegt alles.