Koning verrast opnieuw: Sabine Laruelle (MR) en Patrick Dewael (Open Vld) aan zet

De koning kiest voor een duo liberalen, met name de voorzitters van Kamer en Senaat.
BELGA De koning kiest voor een duo liberalen, met name de voorzitters van Kamer en Senaat.
Nee, het is dan toch niet Alexander De Croo. Na een tumultueuze week van heen en weer vliegende verwijten tussen PS enerzijds en N-VA en CD&V anderzijds last koning Filip een adempauze in. Daarbij grijpt hij terug naar een recept van zijn vader en stuurt hij Kamervoorzitter Patrick Dewael (Open Vld) en Senaatsvoorzitter Sabine Laruelle (MR) het veld in. Op 9 maart moeten ze verslag uitbrengen.

De naam van Kamervoorzitter Patrick Dewael circuleerde al enkele dagen, maar was nooit de voornaamste piste bij de onderhandelaars. Het werd vooral gezien als een wens van de Franstaligen, die als grote fans van Dewael te boek staan. Sabine Laruelle (MR) was elf jaar federaal minister van Middenstand, maar verliet in 2014 de politiek. In 2019 dook ze terug op, als lijsttrekker voor de MR in Namen. Nadien werd ze nipt verkozen tot Senaatsvoorzitter.

Rust

Concreet - of niet concreet, zo u wil - heeft de koning de twee gevraagd om “de nodige politieke contacten te leggen met het oog op de vorming van een volwaardige regering”. Dat is exact dezelfde opdracht als koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V) destijds kreeg.

Dewael en Laruelle hebben de opdracht aanvaard en zullen ten laatste op 9 maart verslag uitbrengen bij de koning. Dat zij daarvoor tot 18 dagen de tijd krijgen, lijkt erop te wijzen dat ze vooral de rust moeten laten terugkeren. Hun functie als parlementsvoorzitter plaatst hen bovendien wat boven het politieke gewoel.

“Olijk duo”

Het is niet de eerste keer dat de koning de Kamervoorzitter en de Senaatsvoorzitter lanceert. De zet doet wat terugdenken aan de formatiecrisis van 2010. Toen gaf koning Albert II een missie aan Kamervoorzitter André Flahaut (PS) en Danny Pieters (N-VA) nadat preformateur Elio Di Rupo voor een tweede keer zijn opdracht had moeten teruggeven, omdat de onderhandelingen op niets waren uitgedraaid. Ze kregen toen de naam “olijk duo”. En zij moesten bemiddelen en het vertrouwen herstellen, net wat nu ook moet gebeuren.

Consultatieronde

Zo’n anderhalf uur voor de aankomst van Dewael en Laruelle had koning Filip zijn nieuwe, driedaagse consultatieronde met de partijvoorzitters afgerond. Gwendolyn Rutten (Open Vld) was als laatste aan de beurt. Zij bleef een uur lang op audiëntie, opmerkelijk langer dan de meeste voorzitters. 

Dat was op zich niet verrassend, want de voorbije dagen klonk het in de Wetstraat al dat er nu een liberaal aan zet moest komen. Daarbij viel vooral de naam van vicepremier Alexander De Croo. Maar het werden dus uiteindelijk Dewael en Laruelle. Sabine Laruelle is overigens de eerste vrouw die een koninklijke opdracht krijgt in het kader van een regeringsvorming.

Lees ook: TIJDLIJN. 269 dagen na de verkiezingen: weet u nog wie de koning de voorbije maanden het veld instuurde?

BELGA202 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • danny janssens

  T is zoals in de voetbal. Als de dikstbetaalde spelers niet willen spelen en alleen maar kritiek geven op de trainer en club kan je als koning (trainer) alleen maar andere spelers het veld insturen.

 • Vera Bres

  deze 2 moeten de boel vertragen , zodat ze wat kunnen vergaderen hoe ze het zouden kunnen oplossen, maar dat gaat ook niet lukken ....enkel Belgie splitsen is de oplossing , Vlaanderen moet het zelf doen en Wallonië moet ook alles zelf doen ,m.a.w. ieder zijn eigen huishouden ....dus nu gaan ze FILIP Busteren !!!

 • gilbert dejonghe

  Hoelang zal die kindertuin nog duren? Van mij mag het stoppen en laat ons een herkiezing houden maar wel een die eerlijk verloopt .

 • Dan Midden

  Laruelle en dewael: dus geen vooruitgang tot 9 maart. Nadien plooit cd&v en krijgen we vivaldi zijnde een regering met 3.5 miljoen kiezers die erop gestemd hebben, en vooral 4.5 die er niet op gestemd hebben. Hoe kan je beleid voeren met een meerderheid van de kiezers die ander beleid gevraagd hebben

 • Therese Van Moere

  Erwin ik ben ook Vlaming maar wel komt solidariteit op de eerste plaats bij mij maar we hebben Vlaamse meerderheid gehad in regering en zie hoeveel schuld wij hebben maar laat ons hopen dat het goed komt met ps en nva