Koning rondt consultaties partijvoorzitters af en beraadt zich over volgende stap

Koen Geens (CD&V) kwam vanmiddag langs bij koning Filip.
BELGA Koen Geens (CD&V) kwam vanmiddag langs bij koning Filip.
Koning Filip heeft zijn consultaties van de partijvoorzitters vanmiddag afgerond. Die nieuwe ronde moet dienen om de federale regeringsonderhandelingen opnieuw vlot te trekken. Ook de groene partijen werden nu toch uitgenodigd. Het staatshoofd heeft daarmee alle onderhandelaars ontvangen van de partijen die in aanmerking komen voor een paars-gele of paars-groene regering. Het is nog onduidelijk wat de volgende stap wordt.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Deze ochtend heeft de koning premier Sophie Wilmès ontvangen, nadien kwamen partijvoorzitters Gwendolyn Rutten (Open Vld), John Crombez (sp.a) en Koen Geens (CD&V) al langs op het paleis. En ook Meyrem Almaci (Groen), Rajae Maouane en Jean-Marc Nollet (Ecolo) kregen een uitnodiging, zij kwamen deze namiddag op bezoek. Het is nu afwachten zijn of de koning vandaag al een nieuw initiatief neemt.

Een paars-gele regering met de grootste partijen PS en N-VA ligt bij zowel PS als N-VA heel moeilijk. N-VA vindt dat PS ofwel een minder linkse koers zou moeten varen op socio-economisch vlak ofwel institutionele toegevingen zou moeten doen. PS verwijt N-VA enkel over het communautaire te willen praten en vindt dat de Vlaams-nationalisten dan maar zelf een meerderheid moet zoeken voor die communautaire agenda. Een paars-groene meerderheid, eventueel aangevuld met CD&V, zou een alternatief kunnen zijn, ook al heeft die formule geen meerderheid aan Vlaams kant. Maar Open Vld en CD&V zien die piste niet zitten.

Gisteren brachten preformateurs Rudy Demotte (PS) en Geert Bourgeois (N-VA) verslag uit bij de koning. Ze vroegen het staatshoofd om hen van hun opdracht te ontheffen. Maar koning Filip wil eerst meer informatie inwinnen voor hij een beslissing neemt. De koning kondigde nieuwe consultaties aan. 

Het is voorlopig onduidelijk wat de volgende stap wordt. Komt er een nieuwe poging om de twee grootste partijen -N-VA en PS- dichter bij elkaar te krijgen en een paars-gele regering te vormen? Of wordt toch de alternatieve piste voor een paars-groene regering uitgetest?

Eerste minister Sophie Wilmès kwam langs voor de MR.
Photo News Eerste minister Sophie Wilmès kwam langs voor de MR.
Gwendolyn Rutten (Open Vld).
Photo News Gwendolyn Rutten (Open Vld).
John Crombez (sp.a).
Photo News John Crombez (sp.a).
Meyrem Almaci (Groen).
Photo News Meyrem Almaci (Groen).
Jean-Marc Nollet en Rajae Maouane, co-voorzitters van Ecolo.
Photo News Jean-Marc Nollet en Rajae Maouane, co-voorzitters van Ecolo.43 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • eric debanne

  Ze geven geen " moer " om het volk die partijvoorzitters en de koning ook niet helas ......!

 • eric debanne

  Te gek voor woorden in dit land ......! Een circus met allerlei clowns die waardeloos zijn ...!

 • René De Donder

  Aan Vlaamse gezinden en regering Nu. Onafhankelijk uitroepen. Leve Vlaanderen. Zoals meer dan helft Vlaanderen denkt. Genoeg PS ,u blijft Vlaanderen kleineren.

 • Elisabeth Van Der Hauwaert

  Schandalige vertoning : winnaars uitgesloten !

 • Lode Kempen

  Hopelijk paars groen, nv/a heeft vijf jaar gelogen en bedrogen en niets tot stand gebracht. Meer zelfs de staatsschuld verdubbeld.Geef paars-groen een kans om ven te bewijzen. Nv-a heeft niets bewezen