Koning roept politieke partijen op “hun exclusieven te laten vallen”

BELGA
Koning Filip roept de politieke partijen op "exclusieven te laten vallen" en eindelijk een volwaardige federale regering te vormen. Het geduld van de burgers "mag niet worden gezien als onverschilligheid", zei de koning in zijn toespraak voor de gestelde lichamen op het Paleis in Brussel.

De verkiezingen liggen intussen al acht maanden achter ons en het Paleis was al meer dan eens het toneel van audiënties in de zoektocht naar een nieuwe ploeg. Pas dinsdag verlengde de koning de opdracht van informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR), maar die opdracht heeft hij vanavond stopgezet. De koning benoemde Koen Geens (CD&V) tot koninklijke opdrachthouder.

In zijn jaarlijkse toespraak voor de gezagsdragers in ons land stelde koning Filip dat het op federaal niveau tijd is voor een visie voor de toekomst, voor goed doordachte oplossingen voor het hele land en voor een ploeg die ze samen met overtuiging en krachtdadig uitdraagt. “De tijd is gekomen om de inspanningen van de voorbije acht maanden te verzilveren, exclusieven te laten vallen en eindelijk een volwaardige regering te vormen”, luidde het.

“Realistisch en verantwoordelijk”

De koning riep op “realistisch en verantwoordelijk” te zijn. “Door naar overeenstemming te streven, ten bate van het algemeen belang. Door echte compromissen te sluiten: akkoorden, waarbij alle partijen sommige van hun eisen laten vallen, zodat het geheel er uiteindelijk bij wint.”

Dat is volgens het staatshoofd ook de terechte verwachting van de burgers, “die verlangen naar stabiliteit en daadkracht”. “Hun geduld mag niet gezien worden als onverschilligheid”. Hij haalde het voorbeeld aan van geëngageerde burgers die gedreven samenwerken en zich inzetten op de lange termijn. “De bevolking verwacht nu dat diezelfde gedrevenheid versterkt doorgetrokken wordt in verantwoordelijk en kordaat handelen, op elk beleidsniveau.”

Ook premier Sophie Wilmès benadrukte in haar toespraak de nood aan een volwaardige regering. Die moet “antwoorden bieden op de uitdagingen van vandaag en die van morgen voorbereiden”. Volgens haar is een open dialoog tussen alle democraten noodzakelijk.

BELGA
BELGA
Ontslagnemend premier Sophie Wilmès (MR).
BELGA Ontslagnemend premier Sophie Wilmès (MR).143 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lange Wapper

  de kost van de monarchie is kopergeld in vergelijking met de bodemloze put die onze 5 regeringen (als ze uberhaupt gevormd zijn) slaan. ik betaal met plezier het onderhoud van het koninklijk patrimonium als men 4 van de 5 regeringen, én de senaat zou afschaffen. Dan zijn we op slag allemaal welvarend!! diegenen die claimen het probleem te willen oplossen ZIJN HET PROBLEEM.

 • Ronny Ooijen

  Willy Slachmuylders, de belastingbetalende Vlamingen die "op de parking" wonen moeten van Bart De Wever 1 miljard euro bijdragen om zijn 18 groene prestige projecten te bekostigen. Verder is hij iemand die al vele jaren niets presteert als spookparlementariër maar wel graag langs kassa loopt. Is dat zo een hardwerkende Vlaming? Hij moet in uw ogen toch wel een supersos zijn.

 • Marcel Willems

  Op de kap van de koning die leeft op de kap van de bevolking is larie Al die ministers en parlementen van onze regeringen kosten miljoenen meer .Rijden met luwe wagens .25 wagens voor 9 ministers met als uitschieter onze Weyts die zich een Jaguar van 80000 euro veroorlooft.allemaal op ons kosten .Kom daar eens tegen op

 • birgit vanderest

  Filip, kan jij ook je exclusieve voorkeur voor de PS laten vallen alsjeblief. De PS en enkel de PS aanduiden als informateur was duidelijk je exclusieve voorkeur uiten.

 • paul lemmens

  hij zou hen beter aanraden van te besparen op het overheidsbeslag