Koning roept hulp Marokko in voor jacht op Abdeslam

Photo News
Koning Filip heeft de Marokkaanse koning ­Mohammed om hulp gevraagd bij de klopjacht op terrorist Salah Abdeslam. Deze zeer uitzonderlijke zet illustreert dat onze regering de wanhoop nabij is. De mislukte politie-actie van zondag heeft het gevoel van machteloosheid alleen versterkt.

De koning heeft Mohammed VI persoonlijk gebeld met de vraag van de Belgische regering "om een nauwe en uitgebreide samenwerking inzake inlichtingen en veiligheid", zo staat te lezen in een officieel communiqué van het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Overleg Jambon en Hassad
Na Filips telefoontje kwam er meteen overleg tussen minister Jan Jambon en zijn collega Mohamed Hassad om "onmiddellijk op dezelfde manier" samen te werken als met de Franse inlichtingendiensten. Het koninklijk paleis wil het verhaal ­bevestigen noch ontkennen, maar in regeringskringen is te horen dat de premier op de hoogte was van het telefoongesprek.

Het is ook al langer bekend dat de banden met het Marokkaanse koningshuis zeer nauw zijn. Dankzij ­Marokkaanse spionnen kon vorige week in Saint-Denis de Belgische topterrorist Abdelhamid Abaaoud (28) worden gelokaliseerd én gedood. President Hollande bedankte koning Mohammed VI uitdrukkelijk voor de "cruciale inbreng" van zijn inlichtingendiensten.

KLIK HIER EN LEES HET VOLLEDIGE VERHAAL IN ONZE DIGITALE KRANT (NU GRATIS 5 WEKEN PROEF)