Koning Filip verlengt opdracht Koen Geens (CD&V) met een week: “België is een heel mooi land, maar ook een heel ingewikkeld”

260 dagen na verkiezingen

Koning Filip ontving Koen Geens (CD&V) vanmiddag op het paleis.
BELGA Koning Filip ontving Koen Geens (CD&V) vanmiddag op het paleis.
Koninklijk opdrachthouder Koen Geens heeft vanmiddag, op 260 dagen na de verkiezingen, verslag uitgebracht bij koning Filip, na een week van overleg met de tien partijen die in aanmerking komen voor de vorming van een federale regering. Zijn missie werd met een week verlengd. Geens liet deze ochtend niet in zijn kaarten kijken en predikte het spreekwoord ‘zwijgen is goud’.

Koen Geens werd op 31 januari onverwacht het veld ingestuurd door de koning, nadat informateurs Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V) er niet in waren geslaagd een werkbare meerderheid samen te brengen. Om 12 uur vanmiddag kwam hij aan bij het paleis voor zijn eerste verslag, waar hij na een uur weer vertrok met de melding dat hij op maandag 17 februari opnieuw bij het staatshoofd wordt verwacht. 

“Vertrouwen en discretie” zijn bij zijn opdracht de kernwoorden, aldus Geens tijdens een kort persmoment aan de poorten van het paleis. Veel wilde de ‘koninklijke opdrachthouder’ dan ook niet kwijt, behalve dat hij in alle stilte verder werkt. “België is een heel mooi land, maar ook een heel ingewikkeld land”, vatte hij zijn opdracht samen, waarna hij weer vertrok. 

Photo News

“Partijen met zwaarste gewicht moeten verantwoordelijkheid nemen”

Geens liet wel verstaan prioritair verder te werken aan een coalitie met een meerderheid in beide taalgroepen, dus met N-VA én PS. “Het spreek vanzelf dat ik ernaar streef om de partijen met het zwaarste gewicht in dit land ertoe te bewegen samen verantwoordelijkheid te nemen”, klonk het. “Maar dat wil niet zeggen dat ik mij niet zo breed mogelijk informeer”, voegde hij er nog aan toe.

Volgens Geens is de sfeer aan tafel op dit moment goed. “Ik heb een goed gevoel bij de menselijke contacten die ik heb”, zei hij. “Als ik signalen zie dan houd ik dat liever voor mezelf, maar ik kan zeggen dat ik op dit ogenblik het vertrouwen geniet van alle partijen om verder te zoeken naar mogelijkheden om uit deze situatie te geraken.”

Geens moet volgens zijn oorspronkelijke opdracht effectief vooral de toenadering zoeken tussen PS en N-VA, ook al werd die al verschillende keren uitgesloten door socialistische kopstukken. Ook Ecolo maakte dit weekend nog eens duidelijk niet met N-VA te willen praten. In de krant L'Echo en op RTL-TVi riep covoorzitter Jean-Marc Nollet de andere partijen op om voor een "plan B" te kiezen en in een formule zonder de N-VA te stappen. "In zes weken tijd kunnen we naar buiten komen met een gezamenlijk programma rond een aantal thema's", aldus Nollet. 

“Jezus, geboren in 1986 voor Georges-Louis Bouchez”

Het valt op hoe zeker langs Franstalige kant de interviews en politieke uitspraken elkaar in sneltempo blijven opvolgen. Bouchez bijvoorbeeld gaf afgelopen weekend niet minder dan drie grote kranteninterviews waarin hij verklaarde dat “zelfs Jezus het niet beter had kunnen aanpakken” dan hij en Coens. Het leverde hem op Twitter de cynische commentaar op dat “Jezus Christus die kerel is die in 1986 voor Georges-Louis Bouchez is geboren”.

Vanmorgen hulde Geens zelf zich nog in stilzwijgen en riep hij andere politici subtiel op zijn voorbeeld te volgen. “Ik breng vandaag verslag uit aan de Koning. Ik laat jullie weten wanneer ik verslag kan uitbrengen aan jullie luisteraars”, tweette hij vanmorgen tegenover Radio 1. En nadat hij vorige week op de vooravond van de MIA's de hashtag #muziekvoordeonderhandelingen lanceerde met het nummer ‘Come Together’ van de Beatles, voegde hij er vandaag ‘Silence is Golden’ van The Tremeloes aan toe. 

Vlaamse meerderheid

Zowel CD&V als Open Vld legden gisteren dan weer de nadruk op het belang van een samenwerking met N-VA. "Ik vind, en onze partij vindt, dat het best met een Vlaamse meerderheid gebeurt", zei CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten in De Zevende Dag. "Als je met een minderheid in je taalgebied bestuurt, heb je het fenomenaal moeilijk en dan ga je je ook strakker opstellen. Als u straks, als Franstaligen, met een Vlaamse minderheid gaat besturen, gaat dat een veel strengere vertegenwoordiging zijn." Ook CD&V-voorzitter Joachim Coens bleef daar vanmorgen op de Franstalige radio Bel RTL bij. “Ik hoop dat Koen Geens zal slagen en een meerderheid aan beide kanten van de taalgrens vindt.”

Vincent Van Quickenborne van Open Vld maakte zijn eigen partij in De Zevende Dag ondergeschikt aan een verzoening tussen N-VA en PS. "Ik hoop dat het lukt met N-VA en PS, dat zou het beste zijn voor het land", zei hij. "Of wij er dan bij zijn of niet, is zelfs van ondergeschikt belang." 

Lees ook: TIJDLIJN. 260 dagen na de verkiezingen: opdrachthouder nummer 8 krijgt allicht ook verlengingen
167 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ria Mertens

  Hebde het. Nog altijd niet door, democratie waar men partijen uitsluit werkt niet

 • Sjonny Martero

  Belgiė is een mooi land? Gans de wereld lacht ons uit? De criminaliteit is enorm toegenomen, de belastingen zijn enorm toegenomen, de energieprijs is enorm toegenomen, de onenigheid tussen de landsdelen is enorm toegenomen, de uitgaven zijn enorm toegenomen, de problemen in onze structuur zijn enorm toegenomen, het welbevinden...is enorm afgenomen. Ondertussen steken de landen rondom ons ons met rasse schreden voorbij. Binnen twee jaar ga ik mijn pensioen ergens anders opdoen. En niet zo ver.

 • danny janssens

  Stuur bdw en dat voorzittertje van vb maar eens op pad, we mogen ook eens lachen. Waarschijnlijk de kortste informatieronde uit de Belgische geschiedenis

 • Vera Bres

  zolang de Walen geen Vlaams geld krijgen ,miljarden Vlaams geld en dit zonder er ook maar iets voor te doen ,gaat het feest voor Magnette niet door ...simpel toch , geen miljarden en de deur blijft gesloten.

 • Paul Penasse

  Zolang je de politieke structuur buiten beschouwing laat, zeker !