Koning Filip verleende dit jaar zeven keer gratie aan veroordeelden

Koning Filip heeft dit jaar zeven keer gratie verleend aan veroordeelden.
Photo News Koning Filip heeft dit jaar zeven keer gratie verleend aan veroordeelden.
Koning Filip heeft dit jaar zeven keer gratie verleend, zo blijkt uit navraag bij minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Dat zijn er minder dan in 2018, toen er 13 gratieverleningen waren.

De koning scheldt opgelegde straffen kwijt op voordracht van de minister van Justitie. Volgens de woordvoerster van minister Geens gebeurde dat in 2019 drie keer in Nederlandstalige, en vier keer in Franstalige dossiers. 

Over de reden van individuele gratieverleningen wordt geen informatie verstrekt. Maar veelal scheldt de koning verkeersmisdrijven kwijt waarbij er geen sprake is van dronkenschap, vluchtmisdrijf of slachtoffers.

In 2017 en 2016 werd telkens 6 keer gratie verleend.
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • gina duribreux

  wat zijn het zeven politiekers ???????? om Belgie in stand te houden Sire zou nog lukken tot 2024of nu handdoek in de ring gooien Verklaring Vlaamse stem wordt evenveel waard dan dat van Waalse stem EIndelijk Sire Belgen worden allemaal gelijk voor de wet

 • Marie Vanakker

  Zeker 7 keer zijn broer die ze hebben geflitst tegen 300 met zijn Ferrari ?

 • gustaaf Van Bever

  Jacques Mertens, zelfs iemand die bankroet heeft, kan gevangenis krijgen...Omdat je gevangenisstraf krijgt, ben je nog geen echte " crimineel".. Kan iedereen overkomen...en sommige straffen kan je kiezen, betalen of cel...( voor de rijkere geen probleem )

 • Marc Geerts

  Het is niet aan de Koning om gratie te verlenen en slak Geens moet dit ook niet aan de Koning voorstellen. Dat Geens maar eerst zorgt dat er gevangenissen bijkomen ipv gratie te verlenen.

 • Roger Deprez

  Stop daar mee omdat je wel koning zijt maar niet verkozen, criminele zouden moeten heel hun straf uitzitten omdat de daad ook niet kan verminderen. Gerechtigheid is van belang en niet de ene of de andere mening van een aantal mensen die zich belangrijk mogen maken.