Koning Filip verleende dit jaar dertien keer gratie aan veroordeelden

Koning Filip verleende dit jaar dubbel zoveel keer gratie als andere jaren.
BELGA Koning Filip verleende dit jaar dubbel zoveel keer gratie als andere jaren.
Koning Filip heeft heeft het afgelopen jaar dertien keer gratie verleend. Dat is dubbel zoveel als vorig jaar, meldt VRT. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) verdedigt het systeem.

Volgens minister Geens kwamen er dit jaar ongeveer 500 aanvragen binnen, waarvan er dertien zijn aanvaard. Vorig jaar en het jaar ervoor werden maar zes genadeverzoeken toegekend. Het is de koning die de beslissing neemt om straffen die door de rechter zijn uitgesproken toch kwijt te schelden, op basis van advies van het ministerie van Justitie.

Volgens minister Geens gaat het meestal om verkeersmisdrijven. "Bijvoorbeeld iemand die nierdialyse moet krijgen, een rijverbod krijgt, en daardoor dus niet meer naar de nierdialyse kan. In de regel beperkt de koning de graties tot verkeersmisdrijven waarbij geen dronkenschap, geen vluchtmisdrijf, geen slachtoffers gemoeid zijn. Maar waar door omstandigheden de straf nadien zwaar uitvalt", aldus minister Geens.

Op het systeem van gratieverlening komt af en toe kritiek, maar minister Geens gelooft nog in de procedure: "Er kunnen gevallen zijn waarin een straf, hoewel ze voor de feiten op zich redelijk en rechtvaardig lijkt, in de concrete omstandigheden totaal verkeerd uitvalt. Dan moet er een ventiel zijn waardoor je wat lucht kan loslaten. Omdat de betrokkene, die bijvoorbeeld in een chemokuur zit of een miskraam heeft gehad, in een totaal onrechtvaardige situatie is terechtgekomen." 
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Els Vervoort

  Dertien keer gratie? En is die mens nu vrij of hebben ze hem al opgepakt voor zijn veertiende feit?

 • LUC VAN DER VEKEN

  Peter Deman, dit is géén asociale commentaar. Dit is de waarheid. (terloops: 'asociale' is met één s.)

 • louis pippers

  Peter er zijn niet alleen Konings gezinde en ook die mogen hun mening hebben over ons geld verslindend koningshuis dat er enkel is om hun luxe instant te houden

 • Hubert Wielle

  Schaf deze verouderde toestanden van tijdens de middeleeuwen af.

 • Jens van den Broeck

  Communistische geweldplegers en ANTIFA-betogers krijgen sowieso ook steun van de Waalse PTB-koning