Koning Filip stuurt Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) het federale veld in

Bourgeois (r.) en Demotte (m.) brengen op 4 november verslag uit bij Koning Filip.
Photo News Bourgeois (r.) en Demotte (m.) brengen op 4 november verslag uit bij Koning Filip.
Koning Filip heeft Geert Bourgeois (N-VA) en Rudy Demotte (PS) aangesteld als preformateurs voor de eventuele vorming van een federale regering. De twee moeten nagaan of een regering met PS en N-VA, de twee grootste partijen in de twee taalgroepen, kans op slagen heeft. Op 4 november brengen ze verslag uit aan de koning.

Officieel hebben Bourgeois en Demotte de opdracht gekregen “de concrete basis na te gaan voor de vorming van een federale regering rond hun respectievelijke partijen (N-VA en PS, red.), en dit samen met de vier andere partijen die bij de gesprekken betrokken zijn (CD&V, Open Vld, sp.a en MR, red.)”. De bal komt dus voor het eerst in meer dan vier maanden na de verkiezingen in het kamp van de twee grootste partijen in elk taalgroep te liggen.

Bourgeois en Demotte zijn allebei voormalige regionale minister-presidenten en hebben heel wat ervaring en een groot netwerk binnen hun partijen. Bourgeois is vandaag Europees parlementslid voor N-VA en was minister-president van de vorige Vlaamse regering. Demotte was van 2007 tot 2014 minister-president van de Waalse regering, en van 2008 tot enkele weken geleden ook minister-president van de Franstalige Gemeenschap.

“Ik zie geen krokodillen”

“We gaan het constructief aanpakken en in discretie gesprekken voeren. Het is de bedoeling om intense contacten te hebben en voorrang te geven aan onze rol als preformateur”, zo verklaarde Bourgeois na afloop van zijn consultatie.

“Er zijn verschillen tussen beide partijen, maar ik zie geen krokodillen aan onze kant van de taalgrens”, verwees Bourgeois naar de uitspraken van informateur Johan Vande Lanotte gisteren. Die haalde zijn traditionele metafoor boven toen hij zei dat er volgens hem “voldoende water is om iemand te laten drinken. Maar het paard mag niet denken dat er krokodillen in het water zitten. Dat is een kwestie van vertrouwen.”

“Rudy en ik hebben een goede relatie”, aldus Bourgeois nog. Hij erkende wel dat er op tal van vlakken grote inhoudelijke en ideologische verschillen zijn tussen beide partijen. “Maar er zijn geen persoonlijke vijandschappen”, klinkt het.

Photo News

“We moeten praten”

Ook Demotte gaf toe dat de kloof tussen N-VA en PS groot is. “Maar dat betekent niet dat het onmogelijk is. We zullen werken om een dialoog te scheppen tussen de twee grote politieke families van de gemeenschappen.” Volgens de PS’er is het belangrijk dat beide partijen het gesprek aangaan. “De realiteit is dat we twee grote politieke families hebben in dit land. Zonder dat die twee families praten is er niets mogelijk. We moeten praten”.

“We kennen elkaar al lang. We hebben respect voor elkaar. We beschouwen de ander niet als de vijand”, aldus nog Demotte. 

“Nog ver van een oplossing”

Gisteren hebben informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) het eindverslag van hun opdracht bij koning Filip uitgebracht. Zij geloven dat er voldoende basis is voor N-VA en PS om aan tafel te gaan en op zoek te gaan naar overeenstemming met het oog op de vorming van een federale regering.

Maar N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover temperde vanochtend het optimisme. “De toestand blijft nog ver van een oplossing”, zei hij in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Nochtans liet Alexander De Croo gisteren verstaan dat er tegen begin december een federale regering kan zijn. 

“Het kan zijn dat de Vld parallel onderhandelingen heeft gevoerd met de PS, maar de toestand blijft ver van een oplossing. De gesprekken die er geweest zijn (met de PS) hebben hun nut gehad, maar er moet nog aardig wat werk gepresteerd worden”, aldus De Roover. “Ik vertel geen geheim dat de PS en N-VA met behoorlijk verschillende programma’s naar de verkiezingen zijn gegaan.”

“Huzarenstuk”

Ook CD&V-kopstuk Koen Geens gelooft niet dat er begin december al een nieuwe regering op de been zal zijn. “Voor Kerstmis lijkt me een huzarenstuk. Ik denk eerder begin 2020.”

Geens benadrukt daarnaast ook dat zijn partij de piste van een paars-gele coalitie verkiest. “Dat is de optie die mijn partij absoluut wil. De optie waarbij N-VA en PS samen de toekomst van ons land uittekenen en een zevende staatshervorming op het einde van de legislatuur voorbereiden.”

“Tijd dat er schot in de zaak komt”

“We zijn vier maanden ver. Het is tijd dat er schot in de zaak komt”, zo zei Meyrem Almaci nog in ‘De Ochtend’. De Groen-voorzitster wil dat er op federaal niveau een “warm project” komt zoals in Brussel en Wallonië en geen project dat “kansen mist zoals we op Vlaams niveau aan het doen zijn”.

“Dat maakt we wel ongerust”, zegt Groen-voorzitster Meyrem Almaci. Zij vindt dat er op federaal niveau snel werk moet gemaakt worden van een project dat verschilt van het project van de nieuwe Vlaamse regering. “Wat ons betreft moet de federale overheid een open overheid zijn die de hand uitsteekt naar de regio’s en naar Europa”, aldus Almaci. “Er is een warm project nodig dat de economie zodanig stimuleert dat we geen kansen missen zoals we op Vlaams niveau aan het doen zijn”, klinkt het. Almaci wijst dan op de ambities op het vlak van klimaat en armoedebestrijding.

Dat nu de paars-gele piste verkend wordt, is volgens Almaci “geen verrassing”. Het is volgens haar “te vroeg” om te speculeren over een eventuele paars-groene regering als de gesprekken tussen N-VA en PS op niks uitdraaien, al blijft Groen volgens haar wel beschikbaar.

Meyrem Almaci.
BELGA Meyrem Almaci.80 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rudy Reynders

  Almacy zou beter zwijgen, parasieteert op de dossen om federaal aan boord te kunnen. Zelf geen eigen, degelijk programma, waar is calvo het is stil bij hem. Groen kom eerst met een haalbaar en realistisch programma dat niet de middenklasse raakt. Deze klasse zal het doen.

 • Marcel Willems

  Een scheiding van Belgie hoeft niet enkel weg van extreme partijen die maar een minderheid hebben en doen alsof zij alles zullen doen wat ze wensen.Federaal moet eerst en vooral een federale kieskring hebben zodat ALLE Belgen op iedereen stemmen die zij het best geschikt acht en niet laat beiinvloeden door nutteloze dromen die enkel veel geld kosten aan alle burgers

 • André Herbots

  Leo Peeters-Duym, u spreekt van vetpotten waarom zou uw racistische partij zo graag mee aan die vetpotten zitten, hopelijk laat geen enkele partij dat toe.

 • Leo Peeters -Duym

  Als het blijkt dat je om mee aan de vetpotten te zitten alle kiesbeloftes en partijstandpunten overboord moet gooien, ga dan voor de oppositie. Het kwaadaardige van De Wever is dat hij voor de verkiezing wist dat hij het merendeel van zijn kiezers zou moeten bedriegen. Of had hij gedacht dat N-VA de absolute meerderheid zou behalen?

 • Guy Van Becelaere

  Laat de criticasters de SPA en Groen het maar oplossen want zij kunnen alles beter hebben wij gezien uit het verleden, in de federale regering stappen is zelfmoord van de NVA en dan zullen de geschenken uit de lucht vallen maar wel op de poef