Koning Filip brengt hulde aan eerste gesneuvelde soldaat

Koning Filip heeft vanmorgen in het Luikse Thimister-Clermont hulde gebracht aan ruiter Antoine Fonck. Dat is de eerste Belgische soldaat die door de Duitsers gedood werd in 1914, bij het begin van de Eerste Wereldoorlog. Op de plek waar de soldaat neergeschoten werd, legde de vorst een bloemenkrans neer.

Meer dan duizend mensen woonden de ceremonie bij. De 21-jarige Fonck sneuvelde op 4 augustus 1914. Familieleden van de ruiter waren er ook bij. Koning Filip mengde zich daarna onder de bevolking.

William en Kate
Morgen wordt de Eerste Wereldoorlog echt herdacht in Luik, en dat gaat gepaard met het bezoek van veel hoge gasten. Dertien staatshoofden geven acte de présence, onder wie opnieuw koning Filip. Ook de Spaanse koning Felipe, de Franse president François Hollande, zijn Duitse ambtgenoot Joachim Gauck en de Britse prins William en zijn echtgenote Kate zulen van de partij zijn.

Barroso
Ook landen als Oostenrijk, Armenië, Ierland, Servië, Montenegro, Roemenië, Bulgarije en Albanië zullen op het hoogste niveau vertegenwoordigd zijn, door hun president dus. Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso is er voor de Europese Unie. De Amerikaanse generaal Philip Breedlove, opperbevelhebber van de NAVO-strijdkrachten in Europa, is er voor de NAVO. In totaal hebben de Belgische regering en koning Filip 83 landen uitgenodigd.

Begroeting vanop balkon
De herdenking begint met een ceremonie aan het monument voor de geallieerden in de Luikse wijk Cointe. Koning Filip zal er een bloemenkrans neerleggen, in het gezelschap van François Hollande, Joachim Gauck, prins William en prinses Kate. Afsluiter is een begroeting van het volk op het balkon van het stadhuis van Luik om 15 uur.