Koning Filip benoemt Sophie Wilmès tot premier

Photo News
Sophie Wilmès (MR), de opvolgster van premier Charles Michel (MR), is om 16 uur ontvangen door koning Filip in een private audiëntie. Hij heeft haar benoemd tot premier. Ze is daarmee officieel de eerste vrouwelijke previer van het land. Omdat de regering in lopende zaken verkeert en ze al minister is, legt Wilmès geen eed af. Dat heeft het Paleis aangekondigd. De koning nam ook de eed af van David Clarinval (MR), die Wilmès op zijn beurt opvolgt als minister van Begroting.

Het kernkabinet besliste gisteren dat de Franstalige liberale Sophie Wilmès Michel opvolgt aan het hoofd van de federale regering in lopende zaken. Wilmès wordt zo de eerste vrouwelijke premier ooit in België. Vrijdag klonk het nog dat Michel begin november zijn ambt zou overdragen, maar dat gebeurt nu dus toch nog vroeger dan gedacht. Koning Filip heeft Wilmès belast met het beheer van de lopende zaken.

Michel neemt vroeger dan verwacht ontslag uit de regering om zich te kunnen voorbereiden op zijn rol als Europees president in december. 

Wie wel een eed aflegde, was David Clarinval van MR. Hij komt de regering binnen als nieuwe minister van Begroting en van Ambtenarenzaken, belast met de Nationale Loterij en Wetenschapsbeleid. 

Vrouwelijke premier

Sophie Wilmès is officieel de eerste vrouwelijke premier van het land. De MR-politica werd zondagnamiddag benoemd door koning Filip en trok daarna naar de Wetstraat 16, waar ze de badge van de inkomdeur kreeg overhandigd van Charles Michel (MR). “Mijn mogelijkheden zijn beperkt, maar we moeten de continuïteit verzekeren”, zei Wilmès aan Belga.

Premier zijn in België is nooit makkelijk, voor niemand”, zei Charles Michel bij zijn afscheid van de 16. “Maar zij kent de federale dossiers heel goed.” Michel sprak verschillende keren zijn teleurstelling uit over het feit dat de regering vroegtijdig aan haar einde kwam door de beslissing van N-VA. “Een jaar geleden heb ik gezegd dat er een zware verantwoordelijkheid rust op degenen die de regering hebben laten vallen. Dat heeft een zwaar negatief effect gehad”, zei Michel. Hij noemde het een keuze die was ingegeven door ironie en cynisme.

Schot in de zaak

De voormalige premier hoopt dat er nu echt schot komt in de formatie, net als zijn opvolgster. Wilmès is zich dan ook bewust van de beperkingen van haar functie. “Het is zeker niet de bedoeling om dit lang te laten duren”, zei ze zondag. “Ik pleit ervoor om snel een volwaardige regering op de been te brengen.”

In tussentijd wil ze beter samenwerken met het parlement, om situaties zoals die van afgelopen week te vermijden. De oppositiepartijen in de Kamer vonden donderdag een meerderheid voor een amendement op de voorlopige twaalfden dat meer geld uittrekt voor de zorgsector. “Dat vond ik onverantwoord”, zei Wilmès. “Het gaat om een amendement zonder voorafgaand inhoudelijk debat, dat gestemd is zonder kennis van zaken van de begroting. De situatie in de zorg moet verbeteren, maar we moeten daarover een echt debat voeren.”

Wilmès is naar eigen zeggen niet bang voor Vlaamse kritiek op haar activiteit bij Union des Francophones, in woonplaats Sint-Genesius-Rode. “Ik heb altijd gewerkt voor wederzijds respect en ik zal nu zeker niet van mening veranderen. Ik ben de eerste minister van alle Belgen”, verzekerde ze. 

Bekijk ook: wie blijft er nog over in de federale regering?
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Diana De Wit

    Michel die als een lafaard zijn zinkend schip verlaat en de lege staatskas doorgeeft aan zijn “opvolgster” om zijn zakken ergens anders te gaan vullen en dit terwijl de regering al maanden ontslagnemend is!!!! Dit is echt weer een klucht à la Belge!!!! Hiog tijd dat er nieuwe verkiezingen komen want er komt toch geen schot in de zaak!!!!