Koning Filip benadrukt belang vreedzaam Europa

Vandaag is er een grote internationale herdenkingsplechtigheid in Luik met tal van buitenlandse prominenten. Er is voor Luik gekozen omdat daar de allereerste grote gevechten van WOI hebben plaatsgevonden. De veiligheidsmaatregelen zijn enorm, er is zelfs luchtafweer voorzien. Bekijk in bovenstaande video LIVE de herdenking van de start van de Eerste Wereldoorlog in Luik.

De Britse prins William en prinses Kate, de Franse president François Hollande en de Duitse president Joachim Gauck zijn aangekomen in Cointe rond 10.45 uur. Een kwartier later volgden koning Filip en koningin Mathilde. Ze wonen er de herdenkingen bij van de Eerste Wereldoorlog honderd jaar geleden. De hertog en de hertogin van Cambridge namen plaats naast Hollande op de tribune genodigden, aan de voet van de toren van het herdenkingsmonument. Ze werden ter plaatse ontvangen door premier Elio Di Rupo en vicepremiers Pieter De Crem en Didier Reynders, die al kort na 9 uur ter plaatse waren.

Op de tribune waren toen al heel wat andere hoogwaardigheidsbekleders te bespeuren, zoals José Manuel Barroso, de Europese Commissievoorzitter. In totaal zijn 83 landen geïnviteerd. Na de buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders volgde het Belgische koningspaar. Hun aankomst, op de klanken van de 'Brabançonne', leidde het begin in van de ceremonie aan het Memoriaal voor de Intergeallieerden in Cointe. Na het salueren van de troepen was de eerste toespraak voor Michel Foret, de gouverneur van de provincie Luik.

Nadien nam koning Filip het woord, voor François Hollande, Joachim Gauck en prins William. Onze premier Elio Di Rupo is als laatste aan de beurt. Op het einde zullen twee kanonschoten weerklinken, zal de koning een bloemenkrans neerleggen en zal een minuut stilte in acht worden genomen, ter nagedachtenis van de slachtoffers van WOI. Na de 'Last Post' laat een klein meisje een witte ballon de lucht in, als teken van verzoening. Koning Filip en koningin Mathilde, alsook de vertegenwoordigers van Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië zullen als eerste het Memoriaal verlaten kort na de middag voor een lunch in het Provinciepaleis van Luik.

Koning Filip onderstreept belang Europese Unie voor vrede
"Een vreedzaam Europa, een eengemaakt Europa, een democratisch Europa. Onze grootouders hebben ervan gedroomd, voor ons is het werkelijkheid. Laten we het koesteren en het blijven verbeteren." Die boodschap drukte koning Filip iedereen op het hart bij de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in Cointe.

"De afwezigheid van oorlog betekent nog geen vrede. Vrede is veel meer dan dat. Om duurzaam te zijn, moet ze stoelen op een gemeenschappelijk project dat al haar voorvechters op een nieuwe manier met elkaar verbindt", aldus de koning. Hij onderstreepte het belang van solidariteit en dialoog tussen volkeren en naties, maar ook dat van vertrouwen tussen de politieke leiders.

Het is pas met de Europese Unie dat die visie concrete invulling krijgt, met decennialange vrede als gevolg. "Laten we samen wereldwijd de boodschap verder uitdragen dat duurzame vrede enkel mogelijk is via echte verzoening en een gemeenschappelijk project", zo riep koning Filip op.

Voor de koning biedt de herdenking van de Wereldoorlog immers stof tot nadenken over de verantwoordelijkheid van politieke leiders en hun beslissingen, die volkeren dichter bij elkaar kunnen brengen en de vrede kunnen helpen bewaren. "Dat kan enkel met een ingesteldheid die het geleden leed overstijgt, de schuldvraag achter zich laat en resoluut op de toekomst is gericht, zo leert ons de Europese geschiedenis", besloot koning Filip.

Lange dag van herdenkingen
Koning Filip en koningin Mathilde kwamen deze voormiddag in Luik aan voor een lange dag van herdenkingen. In de namiddag bezoeken de koning en de koningin Leuven, 's avonds Bergen. Het koningskoppel werd rond 8.45 uur opgewacht in het militair kwartier van Saint-Laurent door provinciegouverneur Michel Foret, burgemeester van Luik Willy Demeyer, de voorzitter van het provinciaal college André Gilles, en door vicepremiers Didier Reynders en Pieter De Crem.

Luik, dat overvlogen werd door een helikopter van de federale politie, leek vandaag een belegerde stad omwille van de veiligheid. Er worden dertien staatshoofden verwacht, onder wie koning van Spanje Felipe VI, de Franse president François Hollande en de Duitse president Joachim Gauck. Prins William en prinses Kate vertegenwoordigen Groot-Brittannië.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels