Koning Filip aanvaardt ontslag regering-Michel, regering in lopende zaken en geen vervroegde verkiezingen

REUTERS
Koning Filip heeft het ontslag van de regering-Michel aanvaard en de regering belast met de lopende zaken tot aan de verkiezingen in mei 2019. De koning vraagt de politieke verantwoordelijken een “gepast antwoord te bieden op de economische, budgettaire en internationale uitdagingen, en om tegemoet te komen aan de verwachtingen van de bevolking op onder meer sociaal en milieuvlak”. Er komen dus definitief geen vervroegde verkiezingen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Vanmorgen rondde de koning zijn consultaties af met PVDA-voorzitter Peter Mertens die als laatste partijvoorzitter aan de beurt kwam. Later deze voormiddag volgde Kamervoorzitter Siegfried Bracke en uiteindelijk premier Charles Michel zelf.

Michel bleef iets langer dan een halfuur bij de koning, om 12 uur verliet hij opnieuw het paleis zonder commentaar. Even later volgde een persmededeling van het Paleis dat de koning het ontslag van de regering heeft aanvaard en dat de regering belast is met de afhandeling van de lopende zaken. “Hij stelt vast dat er een politieke wil bestaat om het goede beheer van het land te garanderen tot de volgende verkiezingen”, klinkt het.

Koning Filip vraagt “de politieke verantwoordelijken en de instellingen, in dewelke hij zijn vertrouwen herhaalt,” een “gepast antwoord te bieden op de economische, budgettaire en internationale uitdagingen, en om tegemoet te komen aan de verwachtingen van de bevolking op onder meer sociaal en milieuvlak”.

“De Koning heeft met de Voorzitter van de Kamer van volksvertegenwoordigers en met de Eerste minister afgesproken dat zij hem respectievelijk, op geregelde tijdstippen, zullen inlichten over de vooruitgang van de werkzaamheden in het kader van de lopende zaken”, klinkt het nog. Om 12.30 komt er een eerste kernkabinet van de regering in lopende zaken.

Charles Michel bood dinsdag het ontslag van zijn regering aan. Er komen dus geen vervroegde verkiezingen. Dat lag in de lijn der verwachtingen.

Koning Filip vraagt de politieke verantwoordelijke een gepast antwoord te bieden op de economische, budgettaire en internationale uitdagingen, en om tegemoet te komen aan de verwachtingen van de bevolking op onder meer sociaal en milieuvlak

Mededeling Paleis

"Schikken naar Raad van State”

Voor en na het bezoek van premier Michel aan de koning vrijdagmiddag, kwam het kernkabinet bijeen. Op de agenda stond de “procedure” op de agenda die zal worden gevolgd om de komende weken en maanden samen te werken met het parlement. Een regering in lopende zaken kan immers geen nieuw beleid voorstellen. 

Volgens vicepremier Kris Peeters (CD&V) hadden de ministers het vooral over “hoe we de zaken de volgende weken en maanden gaan aanpakken als regering in ‘voorzichtige’ of lopende zaken.” Of de arbeidsdeal - met daarin de degressiviteit van de werkloosheidsuitkering - er nog door komt, kon Peeters niet zeggen. “Mijn huiswerk is afgeleverd, we gaan nu rustig bekijken hoe we dat zullen aanpakken met het parlement, de sociale partners en de regering.”

Vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) legde uit dat de regering zich nu moet schikken naar het oordeel van de Raad van State, die de beslissing van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) over de beperking van het aantal asielaanvragen schorste, en dat er maatregelen moeten komen om een nieuwe asielcrisis te voorkomen.

Wat klimaat betreft, zullen volgens De Croo eventuele maatregelen niet meer als dringend kunnen worden beschouwd. Het zou dus om nieuwe politieke initiatieven gaan, waarover overleg met het parlement moet komen. Ook over de jobsdeal en de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen kan de regering niet via een koninklijk besluit aan de slag gaan en moet ze langs het parlement passeren indien ze het akkoord in de praktijk brengen.

Er valt te horen dat er bijna een akkoord was over een kb van minister Peeters. Hijzelf benadrukte het belang van binnen het kernkabinet de violen te stemmen over een procedure om op die manier geen “kakofonie” te creëren. Peeters verwees ook naar de sociale partners die binnenkort de onderhandelingen starten over een nieuwe loonnorm. Er zal moeten worden bekeken of andere voorstellen tot hen kunnen worden gericht, luidde het nog.

Na de vergaderingen van het kernkabinet viel weinig commentaar te rapen. Michel en Kamervoorzitter Bracke hadden ook een onderhoud. “De federale regering en de Kamer wensen de komende maanden intens samen te werken in het belang van onze burgers”, tweette de premier na afloop. 

Kamervoorzitter Siegfried Bracke bij koning Filip.
Photo News Kamervoorzitter Siegfried Bracke bij koning Filip.
PVDA-voorzitter Peter Mertens kwam vanmorgen als laatste partijvoorzitter aan de beurt.
BELGA PVDA-voorzitter Peter Mertens kwam vanmorgen als laatste partijvoorzitter aan de beurt.71 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Lutgard Crombez

  Filip als het volk mag kiezen, dan bestaat er enkel nog een eerlijk referendum of ken je dit niet?

 • lieve vanderstraeten

  En nu kunnen ze toch nog allemaal op tijd vertrekken voor een welverdiende vakantie, oef het had niet veel gescheeld.

 • saskia baumans

  Ik pleit voor het afschaffen van premies van ministers.als ik ontslagen ben of opstap krijg ik niks uitbetaald.Dat geld kan beter gebruikt worden dan aan deze zakkenvullers te geven.

 • Paul Jansen

  De koning hoopt natuurlijk dat iedereen in mei Marrakesh en de nieuwkomers heeft vergeten; dus nog 5 maanden doordobberen.

 • Wesley Christiaens

  En dat kan zomaar allemaal ... wanneer gaat het innen van belastingen in lopende zaken ? Als we geen regering hebben vind ik ook niet dat we ervoor moeten betalen... je gaat eens zien hoe snel we terug een regering hebben als er geen geld meer binnenkomst... in plaats van weer zo lang zonder regering te zitten...