Koning bezoekt Belgische militairen in Estland

De Belgische militairen in Estland krijgen vandaag bezoek van koning Filip.
Photo News De Belgische militairen in Estland krijgen vandaag bezoek van koning Filip.
Koning Filip is vandaag in Estland voor een kort werkbezoek. Daarbij zal hij onder andere de Belgische militairen in Tapa bezoeken. Die soldaten maken deel uit van de multinationale battlegroup onder Brits commando die onder NAVO-vlag is ingezet in het land. De koning wordt vergezeld door minister van Defensie Didier Reynders. Ook generaal Marc Compernol, de chef Defensie (CHOD), en generaal Marc Thys, commandant van de Landcomponent, nemen deel aan het werkbezoek.

Het werkbezoek van de koning aan Estland begint met een audiëntie met presidente Kersti Kaljulaid in Tallinn. Daarna woont de koning een demonstratie bij in het 'e-Estonia briefing centre'. Estland, een digitale pionier, stelt er vernieuwingen voor op het vlak van interacties tussen burgers, bedrijven en de overheid. Bij die interacties wordt van informatietechnologie gebruikgemaakt. Na het briefingscentrum trekt de vorst naar Tapa, waar de Belgische militairen zijn ingezet.

Ons land neemt sinds 2017 deel aan de NAVO-missie 'enhanced Forward Presence', de versterking van de oostflank van de NAVO in de Baltische staten en Polen. De verdragsorganisatie ontplooide vier multinationale bataljons in Estland, Letland, Litouwen en Polen. Daarmee wil de NAVO een antwoord bieden op de dreiging van Rusland die de Oost-Europese landen ervaren sinds het conflict in Oekraïne.

Dit jaar stuurt België twee detachementen uit, van elk zo'n 250 militairen. In de eerste helft van het jaar versterkt zo een manoeuvreercompagnie de Britse battlegroup in Estland. Tot op heden maakten de Belgische troepen altijd deel uit van de battlegroup die Duitsland leidde in het Litouwse Rukla. Op dit moment zijn 264 Belgische militairen ingezet in Estland.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • guido vermeyen

  En dan een welverdiende Paasvakantie !

 • Stefan Grauwels

  Een werkbezoek door de bazen van defensie , ja ook de koning is erbij . Kunnen ze niet beter eerst de verzekering in orde brengen van de militairen die in eigen land patrouilleren op straat . Deze militairen worden al enkele jaren ingezet zonder verzekering en het is al een hele tijd geweten dat er niets in orde is . Dat zou pas respect verdienen bij de militairen en hun familie .

 • Georges Vande Velde

  Zitten er daar ook ? Wie heeft hier baat bij ? Geld verkwisting !

 • Eddy van Dorst

  This toch ni waar zeker.Zal weer véél geld gekost hebben dat zielig circus.

 • Christophe Moser

  Moeten die niet allemaal samen gaan, die worden toch ook allemaal samen betaald???